Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

szare kluski (do sosów lub gulaszu)

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kilogram
mąka ziemniaczana 1 łyżka
mąka pszenna 200 gram
jajko 1 sztuka
sól 1 szczypta
woda 1 litr

Porada

Kluski można podawać z sosem, gulaszem albo podsmażone na patelni

Przepis i sposób przygotowania na: szare kluski (do sosów lub gulaszu)

Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach, tak jak na placki. Starte ziemniaki odciskamy na sitku lub w ściereczce. Soku nie wylewamy, odstawiamy go na bok. Z soku, po kilku minutach wytrąci się gęsty osad, który dodamy do ciasta.
Ziemniaki przekładamy do miski, dodajemy mąkę i jajko oraz sól, a także wytrąconą z soku osad. Mieszamy cisto, będzie dość kleiste.
W garnku zagotowujemy osoloną wodę,dolewamy 3-4 łyżki soku z ziemniaków który został z odciśnięcia i wrzucamy łyżką porcje ciasta na kluski, (można pomóc sobie druga łyżką)
Kluski gotujemy od momentu aż wypłyną na powierzchnię wody. Odcedzamy na durszlaku, lekko polewając zimną wodą

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 20.03.2015 07:03
pyszne kluseczki
gosiag 25.02.2015 21:12
kluseczki super
Gracer 25.02.2015 17:40
super przepis
IKrakowianka 25.02.2015 17:01
super do obiadu
Jadwiga/Jaga85 25.02.2015 16:40
bardzo fajne!
erym 25.02.2015 16:12
co tam kolor, smak sie liczy :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak