Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szał(w)iowy bakłażan na makaronie ryżowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bakłażan 1 duży
schab bez kości 500 g
woda 500 ml
makaron ryżowy 1 opakowanie
szałwia 2 gałązki
pieprz świeżo mielony
sól do smaku
mleko 1/2 szklanki
ser żółty 1/2 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Szał(w)iowy bakłażan na makaronie ryżowym

Bakłażan skroić do połowy na bardzo cienkie plasterki, resztę pokroić cienko na małe kosteczki. Plastry bakłażana smarować olejem i chwilę smażyć na suchej patelni.
Schab skroić na jak najcieńsze plastry, posypać grubo zmielonym pieprzem i solą i przysmażyć na patelni z łyżką oliwy.
Makaron ryżowy zalać wrzątkiem, po 3 minutach odcedzić i posiekać.
Do garnka wlać 1/2 szkl. mleka, dodać pokrojonego w kosteczkę bakłażana i ser. Gotować ok. 5 minut, łyżkę sosu odłożyć, po czym dodać posiekaną szałwię i makaron. Gotować chwilę, aż makaron wchłonie sos. Na talerz wyłożyć usmażone plastry schabu, na nie położyć makaron i przykryć smażonym bakłażanem. Bakłażany polać odłożoną łyżką sosu, posypać startym serem, pieprzem i udekorować listkiem szałwii.



* - Zdjęcie robiłam ja!
* - Aha! Ten przepis pozwolił mi wygrać garnek w pewnym serwisie;) Trzeba spróbować to danie!:)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorrota 02.03.2014 12:09
ciekawe :)
kotydoroboty 04.02.2014 13:09
oj polecam bardzo spróbować:)
sylwia_sl 02.02.2014 22:31
Na pewno bardzo smaczne takie jedzonko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak