Szał zmysłów- deser z czerwonego wina i czekolady

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier drobny

    100 ml
  • woda letnia

    150 ml
  • rodzynki

    10 szt
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    3 łyżeczki
  • czekolada biała

    100 gr
  • śmietana kremowa 30%

    150 ml
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 łyżeczki
  • wanilia

    do smaku
  • cukier puder

    1 łyżka
  • czekolada gorzka

    150 gr
  • śmietana kremowa 30%

    150 ml
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 łyżeczki
  • kakao rozpuszczalne

    1 łyżka
  • cukier drobny

    1 łyżka
  • przyprawa Choco & Chili

    do smaku
  • chili

    do smaku
  • Cynamon mielony Prymat

    do smaku
  • wino czerwone

    250 (półsłodkie)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Etap I:
Wodę zagotować z cukrem, przyprawą do piernika, drobno posiekanymi rodzynkami . W 5 łyżkach gorącego płynu rozpuścić żelatynę. Wlać wino i podgrzewać razem z płynem kilka minut- uważać, żeby się nie zagotowało. Dolać żelatynę i rozlać do wysokości 0,5 cm salaterki. Włożyć do lodówki aby stężało.
Etap II:
Kremówkę ubić z cukrem. Czekoladę białą roztopić w kąpieli wodnej i doprawić wanilią. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody, ostudzić i powoli wymieszać ze śmietaną. Następnie do śmietany bardzo, powoli wlewać czekoladę…delikatnie mieszać cały czas, żeby masy się połączyły.
Warstwę tą wlać na zżelowane czerwone wino i schłodzić. Kiedy całkowicie stężeje, wlać kolejna warstwę z czerwonego wina. Ponownie schładzać.
Etap III:
Kremówkę ubić z kakao. Czekoladę gorzka roztopić w kąpieli wodnej i doprawić cynamonem i chili. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach goracej wody, ostudzić i powoli wymieszać ze śmietaną. Następnie do śmietany bardzo, powoli wlewać czekoladę…delikatnie mieszać cały czas, żeby masy się połączyły.
Warstwę te wlać na zżelowane czerwone wino i schłodzić.
Etap IV:
Kiedy całość będzie dobrze ścięta moczyć salaterki w gorącej wodzie odwracać i wykładać deser na talerzyki. Podawać z dodatkiem gorącej mlecznej czekolady, doprawionej na ostro przyprawą z Młynka Choco i chilli oraz rodzynkami moczonymi przez 10/15 minut w rumie. Smacznego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kolorowa 03.01.2014 17:20
interesujący przepis
Grazyna0211 09.06.2013 12:29
pysznie się zapowiada ten deser
as28 14.05.2013 09:35
piękny deserek
halina17 12.05.2013 13:18
Pomysłowy deser.
Juleczka20 25.03.2013 20:13
smacznie wygląda!
Renataj 21.03.2013 13:45
Na sam widok moje podniebienie dostaje szału.
aisza1 21.03.2013 06:06
fantastyczny przepis
Milena87 20.03.2013 23:04
ciekawy wygląd
bursztynek 25.09.2012 23:37
pięknie się prezentuje, wino zachęca do zrobienia... chyba trzeba spróbować
Mati13 14.06.2012 13:47
bardzo piękny deser

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat