Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szachownica

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto jasne

mąka pszenna 1,5 szklanki
cukier 0,75 szklanki
jaja 4
woda 9 łyżek
olej 9 łyżek
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier waniliowy 1 łyżka

Ciasto ciemne

mąka pszenna 1,5 szklanki
cukier 0,75 szklanki
jajko 4
woda 9 łyżek
olej 10 łyżek
kakao 3 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Krem

budyń waniliowy 1 opakowanie
masło 250 g

Przepis i sposób przygotowania na: Szachownica

Jasne ciasto: Żółtka z cukrem kręcę na kogel, białka na pianę. Do kogla dodaję pozostałe składniki, mieszam, a na końcu dodaję pianę. Ciasto przelewam do blaszki i piekę 40 minut w 180*.

Ciemne ciasto: Tak samo tylko dodaję kakao i łyżkę oleju więcej.

Krem: Budyń ugotować, ostudzić, zmikować z miękkim masłem.

Wystudzone ciasta pokroić w paski, ułożyć w szachownicę, smarując każdy bok kremem.

Ciasto polać czekoladą lub polewą czekoladową, schłodzić.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 14.10.2015 19:53
uwielbiam takie ciasto
Katarzyna59 12.02.2015 20:09
wspaniałe ciasto
Ola1young 12.02.2015 12:44
apetyczne ciasto :)
Krzysztof15 12.02.2015 08:20
smaczne ciasto
Pietruszka 11.02.2015 21:44
uwielbiam te ciasto
Lis 11.02.2015 20:03
Wygląda obłędnie:)
AgaS10 11.02.2015 19:58
super ciacho:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak