Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Syta jajecznica z jajek kur liliputek

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jajko 5
kiełbasa z dzika 10 cm
boczek wędzony 6 plastrów
szczypiorek usiekany do smaku
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Syta jajecznica z jajek kur liliputek

Na suchą rozgrzaną patelnię wkładamy plastry boczku wędzonego. Na średnim ogniu prażymy je. Jajka kur liliputek są zdecydowanie mniejsze od tradycyjnych jajek. Więcej jest w nich żółtka w stosunku do białka, przez co jajecznica smakuje jakby była robiona na samych żółtkach. Jajka te wbijamy do miseczki. Kiełbasę z dzika obieramy z osłonki i samo mięso dodajemy do jajek. Przyprawiamy solą i pieprzem czarnym do smaku. Dodajemy jeszcze drobno posiekany szczypiorek i mieszamy. Uprażony z jednej strony boczek przewracamy na drugą. Chwilę podgrzewamy po czym wlewamy masę jajeczną. Zwiększamy ogień i mieszając smażymy do uzyskania pożądanej konsystencji jajecznicy. Podajemy z białym pieczywem. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna/kate1980 15.01.2013 21:26
oj jak bym taką zjadła
MAR3STA 15.01.2013 18:45
fajna jajecznica, ją często używam takich jajek do wypiekow. 3 jaja lilipucie zamiast 2 zwykłych
Margo1 15.01.2013 07:43
takiej nie jadłam
Margo1 15.01.2013 07:43
takiej nie jadłam
Botwinka 15.01.2013 07:00
uwielbiam jajecznicę,chętnie bym zjadła
marta1371 14.01.2013 23:39
Apetycznie i kolorowo
Adamorek 14.01.2013 23:33
ale żółciutka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak