Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Syrop ze stokrotek

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

stokrotki 1/2 kilograma
cytryna 2 sztuki
cukier 1/2 kilograma
woda 3 (wrząca)

Przepis i sposób przygotowania na: Syrop ze stokrotek

Stokrotki oczyszczone, pozbawione owadów i łodyżek przełóż do wyparzonego słoika i zalej 3 szklankami wrzącej wody. Cytrynę umyj, obierz ze skórki i pokrój na cienkie plasterki, jednocześnie usuwając pestki. Następnie plasterki cytryny wraz z powstałym w czasie krojenia sokiem przełóż do słoika ze stokrotkami. Słoik nakryj np. talerzykiem i całość odstaw na 24 godziny.

Po tym czasie stokrotkową miksturę przecedź przez gazę lub płótno, dokładnie wyciskając cały płyn. Przelej go do rondelka, najlepiej z grubym dnem, dodaj cukier, wymieszaj i zagotuj. Następnie gotuj na minimalnym ogniu przez 1-1,5 godziny od czasu do czasu mieszając. Czas gotowania zależy od tego jak gęsty syrop chcesz uzyskać, najlepiej jest zrobić próbę wylewając łyżeczkę syropu na zimny talerzyk. Jeśli syrop nie jest wystarczająco gęsty należy go jeszcze przez chwilę gotować.

Gorący syrop przelej do wcześniej wyparzonych i osuszonych słoiczków, szczelnie zakręć i odstaw do przestygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kuklik 01.01.2014 10:03
pierwsze słyszę o syropie ze stokrotek
anemon 05.11.2013 17:54
Niestety ja też sama na to nie wpadłam. Przepis powstał metodą prób i błędów, po przeczytaniu wielu artykułów na temat właściwości stokrotek i syropu z nich.
Grazyna0211 05.11.2013 13:18
super pomysł nigdy bym na to nie wpadła że można zrobić syrop ze stokrotek
Granita 26.09.2013 01:07
absolutna rewelacja
caralajna 18.09.2013 07:18
nigdy nie robiłam, fajny pomysł
anemon 16.09.2013 11:26
Z mleczami dużo łatwiejsza sprawa, bo kwiaty duże i szybko się zbiera, ze stokrotkami trochę więcej zabawy, ale warto. Ja mieszkam na obszarze "Natura 2000" i czyste środowisko to u nas norma, więc nie mam problemów z szukaniem stokrotek czy mleczy.
barbara11561 16.09.2013 09:51
No to się nazbierałaś kwiatuszków...ale na pewno warto było .Kiedyś robiłam z kwiatków mlecza(przywoziła mi koleżanka ,zbierane na czystych łąkach),ale teraz za bardzo zatrute środowisko u mnie więc nie robię:)
Wacław 12.09.2013 13:02
nie piłem takiego syropku,na pewno jest zdrowy :-)
anemon 07.09.2013 18:51
Fakt, trwało to trochę, ale na szczęście miałam tych stokrotek całą łąkę. Ten syrop wart jest tego trudu, dlatego zbieram i nie narzekam.
alaaa 07.09.2013 16:12
no to musiałaś się nazbierać tych kwiatków, nie robiłam jeszcze takiego syropku
msmors 28.08.2013 21:48
super, jak dla mnie to nowość
Alex_M 27.08.2013 11:45
ja tez się chętnie czymś wymienię na taki syropek ;)
anemon 24.08.2013 11:08
Izabela, stokrotki cały czas kwitną, jednak najwięcej jest ich na wiosnę i wtedy nie ma problemu z uzbieraniem ich na syrop.
Halina14 23.08.2013 13:51
ciekawe warto spróbowac
IZABELA29 23.08.2013 07:33
dobrze ,że te stokrotki jeszcze gdzieś kwitną ,u mnie ich nie ma albo słabo szukam
anemon 23.08.2013 06:45
@ben-ka, interesująca propozycja wymiany barterowej.
anemon 23.08.2013 06:28
@Renata, konsystencja zależy jak długo jest gotowany. Ten na zdjęciu był gęsty jak miód, ale czasami gotuję krócej i wtedy jest bardziej lejący.
bogusia19 22.08.2013 14:24
nigdy nie słyszałam o takim
Róża1 22.08.2013 14:07
to chyba jest taki miodzik stokrotkowy??
Renataj 22.08.2013 11:40
Dla mnie nowość - czy ten syrop ma podobną konsystencję do syropu z mniszka ?
adelajda 22.08.2013 10:45
dla mnie to nowość !!
ben-ka 22.08.2013 09:36
Poproszę o jeden maciupeńki słoiczek:)mogę wymienić na marynowane grzybki np.
dodi 22.08.2013 08:24
kiedyś słyszałam o nim ale nigdy nie próbowałam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak