Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Syrop z pędów sosny

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pędy sosny 1 kg
cukier 750 g

Porada

Dawkowanie: Profilaktycznie: 1 łyżeczka z rana lub jako sok do wody albo dodatek do herbaty. W czasie choroby: dorośli 3-4 razy dziennie po jednej łyżeczce; dzieci 3 razy dziennie po jednej łyżeczce.

Przepis i sposób przygotowania na: Syrop z pędów sosny

Młode pędy sosny zrywamy z dala od ruchliwych dróg, staramy się przy tym nie zrywać wszystkich pędów z drzewka. Dla roślinności będzie dużo lepiej jeśli skubniemy pędy trochę tu, trochę tam ;) W miejscu gdzie zerwaliśmy pęd w przyszłości powstanie rozgałęzienie (albo nawet kilka). Pędy oczyszczamy pod bieżącą wodą w celu usunięcia brązowych łusek. Są szkoły mówiące o tym by pędów nie myć, nie wiem jednak jakie ma to uzasadnienie. Ostatecznie nie jest to płatek z którego możemy zmyć pyłek ;)
Pedy przekładamy do dużego wyparzonego słoja i przesypujemy cukrem. Ja wrzucam 100g pędów i przysypuję 75g cukru i powtarzam ta czynność do wyczerpania pędów.
Słój przykrywamy gazą lub czystą ściereczką aby nie podłączyły nam się do syropu muszki. Pozostawiamy w nasłonecznionym miejscu na 10 dni codziennie potrząsając zawartością. Przecedzamy i przelewamy do wyparzonych buteleczek.
Przechowujemy w lodówce, gdyż syrop może się zważyć.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak