Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Syrop z mirabelek

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mirabelki 1 kg
cukier 500 g
woda 2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Syrop z mirabelek

Butelki sterylizujemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C.
Owoce myjemy i wsypujemy do garnka. Dosypujemy cukier oraz dolewamy wodę. Zagotowujemy i od momentu wrzenia gotujemy kilka minut aż owoce zmiękną i popękają. Syrop odcedzamy przez sito (jeśli syrop ma być klarowny nie odciskamy). Ponownie zagotowujemy i gorący przelewamy do wysterylizowanych butelek.
Pasteryzujemy w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C przez 15 minut.

Uwaga:
Pozostałe na sicie owoce możemy wykorzystać. Wystarczy wybrać pestki, co jest bardzo łatwe bo są duże i wyróżniają się kolorystycznie. Uzyskane w ten sposób owoce umieszczamy w garnku z ½ szklanki wody i gotujemy kilka minut do zagotowania. Umieszczamy w wyparzonych lub wysterylizowanych słoiczkach i pasteryzujemy na sucho w piekarniku przez 10 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

as28 04.09.2016 14:08
wspaniały syropek
Agnieszka-87-25 29.08.2016 15:28
syropek mniam
Futka 29.08.2016 15:10
Świetny i smakowity syrop :)
tobi1989 29.08.2016 14:05
Bardzo lubię ten smak :)
Grazyna0211 29.08.2016 11:31
fajny przepis
Habibi 29.08.2016 11:16
ja najczęściej robię drylowane mirabelki w syropie - mam za jednym zamachem i sok i owoce
KORAL 29.08.2016 11:05
Świetny syrop :)
Mniam 29.08.2016 08:36
Bardzo dobry pomysł na syrop, szczególnie jak ktoś ma dużo tych śliweczek.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak