Syrop z mięty

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Pyszny syrop do deserów, herbatki lub wody z dodatkiem cytryny. Może też być wykorzystany do drinków alkoholowych.

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięta liście

    2 garście
  • sok z cytryny

    1 sztuka
  • cukier

    500 gramów
  • woda zimna

    2 litry
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Miętę przebrać, dokładnie opłukać, przełożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować na bardzo wolnym ogniu przez pół godziny, zdjąć z ognia, odstawić na 24 godziny.
Po tym czasie dokładnie odcedzić najlepiej gazę położyć na sicie i przelać do garnka.
Do wywaru dodać sok z cytryny i cukier, gotować jeszcze na wolnym ogniu przez kilka minut.
Gorący syrop przelać do butelek lub słoiczków, zakręcić.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bietka 26.02.2019 15:09
Muszę kiedyś zrobić taki syrop : )
Bożena Matuszczyk 26.02.2019 08:47
Fajny przepis na pewno wypróbuję bo mięty nie brakuje.;)
ben-ka 26.02.2019 08:45
Dla mnie, to coś nowego, syropu z mięty jeszcze nie robiłam...... :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat