syrop z majowych pędów sosnowych

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pędy sosnowe młode

    1 kg
  • cukier drobny

    70 dag
  • woda

    3 (źródlana)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pędy zbieramy gdy są młode i nie wyrośnięte z dala od wszelkich zanieczyszczeń przemysłowych i spalin ,zawsze starajmy nie obrywać wszystkich młodych przyrostów na jednej gałęzi drzewko ma rosnąć po naszej wizycie a nie chorować!.

Nastepnie oczyszaczamy je z wszelkich ewentualnych robaczkó czy innych zanieczyszczeń łamiemy na mniejsze kawałki ,pędów nie myjemy przed włozeniem do słoja nastepnie zasypujemy cukrem wlewamy wodę i lekko potrząsamy słojem aby cukier równomiernie rozprowadził sie po sosnowych pędach.

Słoiki przykrywamy bawełnianą szmatką lub gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 tygodnie ,codziennie słojem potrzasając aż zacznie wydzielać sie syrop . po tym czasie syrop przefiltrować przez gazę przelać do małych słoiczków lub buteleczek zapasteryzować i odstawić w ciemne mejsce. Na zimowy kaszel idaelny.warto mieć go w swoim domu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
eMMe 01.06.2013 21:30
też właśnie zrobiłam
adelajda 01.06.2013 21:14
Moja babcia robiła taki syrop jest dobry
jerzy3 01.06.2013 20:46
takiego syropu nie piłem
Ewa104 01.06.2013 20:07
Syrop mam zrobiony,jak co roku.A w tym roku robię po raz pierwszy nalewkę.
Konczi 01.06.2013 19:26
super, przyznam że szkoda iż przepis tak późno tu trafił ...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat