Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

syrop z majowych pędów sosnowych

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pędy sosnowe młode 1 kg
cukier drobny 70 dag
woda 3 (źródlana)

Przepis i sposób przygotowania na: syrop z majowych pędów sosnowych

Pędy zbieramy gdy są młode i nie wyrośnięte z dala od wszelkich zanieczyszczeń przemysłowych i spalin ,zawsze starajmy nie obrywać wszystkich młodych przyrostów na jednej gałęzi drzewko ma rosnąć po naszej wizycie a nie chorować!.

Nastepnie oczyszaczamy je z wszelkich ewentualnych robaczkó czy innych zanieczyszczeń łamiemy na mniejsze kawałki ,pędów nie myjemy przed włozeniem do słoja nastepnie zasypujemy cukrem wlewamy wodę i lekko potrząsamy słojem aby cukier równomiernie rozprowadził sie po sosnowych pędach.

Słoiki przykrywamy bawełnianą szmatką lub gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 tygodnie ,codziennie słojem potrzasając aż zacznie wydzielać sie syrop . po tym czasie syrop przefiltrować przez gazę przelać do małych słoiczków lub buteleczek zapasteryzować i odstawić w ciemne mejsce. Na zimowy kaszel idaelny.warto mieć go w swoim domu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eMMe 01.06.2013 21:30
też właśnie zrobiłam
adelajda 01.06.2013 21:14
Moja babcia robiła taki syrop jest dobry
jerzy3 01.06.2013 20:46
takiego syropu nie piłem
Ewa104 01.06.2013 20:07
Syrop mam zrobiony,jak co roku.A w tym roku robię po raz pierwszy nalewkę.
Konczi 01.06.2013 19:26
super, przyznam że szkoda iż przepis tak późno tu trafił ...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak