Syrop z kwiatów czarnego bzu

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czarny bez

    60 baldachów
  • cukier

    2 kg
  • cytryna

    6 szt
  • kwasek cytrynowy

    2 szt
  • woda

    2 litry
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Po zerwaniu baldachów, odciąć kwiaty bzu. Przygotować słój szklany. Cytryny umyć, pokroić w kawałki ze skórką. Do słoika wsypać kwiatki, dodać cukier, kwasek cytrynowy, kawałki cytryny, wymieszać. Pozostawić na dwie doby, od czasu do czasu wymieszać. Następnie zagotować wodę. Gorącą wodę wlać do słoja, wymieszać, przecedzić. Syrop przelać do wyparzonych butelek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Urszula Świeca 01.07.2017 22:16
Dzięki ))))
JulkaTomeczek 24.06.2017 00:19
Też zrobiłam go jest pyszny
Renataj 22.06.2017 22:45
Kiedyś robiłam podobny ale już się znudził domownikom.
Renata9 22.06.2017 19:54
Pyszny i zdrowy sok
Stenka 22.06.2017 19:46
Robię co roku, ale bez cytryny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat