Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Syrop pomarańczowy do herbaty, deserów, grzańca

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 1 szklanka
cukier 1 i 1/2 szklanki
pomarańcza 2 sztuki
cytryna 1 sztuka
laska cynamonu 1 sztuka
kardamon 3 owoce
anyż 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Syrop pomarańczowy do herbaty, deserów, grzańca

W garnuszku gotujemy 1 szklankę wody z 1 1/2 szklanki cukru- aż do rozpuszczenia się cukru.
Dodajemy sok wyciśnięty z 1 pomarańczy i sok z 1 cytryny , laskę cynamonu (podzieloną na 2 części), kardamon (ziarnka), anyż- gotujemy wszystko 10 min. Wystawiamy.
Pomarańczę sparzamy i kroimy w plastry (ja nie miałam tak szerokiego słoika, więc pocięłam pomarańcze w półksiężyce), wrzucamy je do gorącego syropu i studzimy.
Możemy dodać kilka łyżek rumu do smaku.
Wystudzone przekładamy pomarańcze do słoiczka i zalewamy syropem. Zakręcamy i przetrzymujemy w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 09.01.2016 18:11
piękne zdjęcie :)
Mysiunia 18.12.2012 13:42
zdjęcie jest boskie! :) A pomysł na syrop również bardzo ciekawy :)
cooleczka 18.12.2012 12:34
pyszny
cooleczka 18.12.2012 12:30
świetny
jucia 18.12.2012 11:44
super
anja3107 18.12.2012 11:25
mniam
Rafał10 18.12.2012 10:47
mmmmm coś przepysznego :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak