Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Syrop cytrynowo-korzenny

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cytryny 1,5 kg
cukier trzcinowy 1/2 kg
miód spadziowy 1 szkl.
melasa 2-3 łyżki
Goździki całe Prymat 1 łyżka
kardamon 1 łyżeczka
ziele angielskie 5 szt.
anyż do smaku
cynamon 1 op.
woda 2 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Syrop cytrynowo-korzenny

Z wyszorowanych i sparzonych cytryn otrzeć niewielką ilość skórki, a następnie wycisnąć sok i połaczyć wszystko z cukrem, dodać przyprawy i wymieszać - pozostawić na godzinę, a następnie dolać wodę, melasę i zagotować całość na średnim płomieniu, często mieszając. Kiedy cukier się rozpuści gotowaća jeszcze 20-30 minut - zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia. Po kilku godzinach zagotować ponownie i gotować 45 minut (na niewielkim płomieniu) pilnując, aby płyn nie kipiał.

Czynność powtórzyć kilka razy, aż płyn zgęstniene i nabierze mocno korzennego aromatu - wtedy ostudzić, odcedzić i połączyć z ulubionym płynnym miodem. Przelać do wyparzonego słoiczka i przechowywać w lodówce.

Używać do słodzenia herbaty, jako polewę do deserów (lodów, gofrów, naleśników) albo jako dodatek smakowy do grzanego wina, ponczu, drinków.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna/kate1980 08.02.2014 20:37
świetny syropek w sam raz na długie zimowe wieczory
margaret 06.02.2014 21:25
zdrowy i smaczny
patryska76 06.02.2014 18:52
Mmmm... Idealny do herbatki na zimowe wieczory ;-)
Romanowka 06.02.2014 18:34
Fajny aromatyczny dodatek!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak