Z wyszorowanych i sparzonych cytryn otrzeć niewielką ilość skórki, a następnie wycisnąć sok i połaczyć wszystko z cukrem, dodać przyprawy i wymieszać - pozostawić na godzinę, a następnie dolać wodę, melasę i zagotować całość na średnim płomieniu, często mieszając. Kiedy cukier się rozpuści gotowaća jeszcze 20-30 minut - zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia. Po kilku godzinach zagotować ponownie i gotować 45 minut (na niewielkim płomieniu) pilnując, aby płyn nie kipiał.
Czynność powtórzyć kilka razy, aż płyn zgęstniene i nabierze mocno korzennego aromatu - wtedy ostudzić, odcedzić i połączyć z ulubionym płynnym miodem. Przelać do wyparzonego słoiczka i przechowywać w lodówce.
Używać do słodzenia herbaty, jako polewę do deserów (lodów, gofrów, naleśników) albo jako dodatek smakowy do grzanego wina, ponczu, drinków.