Przepis i sposób przygotowania na: Sypana szarlotka
Dół tortownicy wyścielić papierem do pieczenia a boki posmarować masłem lub margaryną.
W misce wymieszać: przesianą mąkę, kaszę mannę, cukier puder, proszek do pieczenie imbir i kardamon. Podzielić wymieszane składniki na 3 części.
Piekarnik nagrzać do 180 st.C/
Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, jeśli są kwaśne można dosłodzić je cukrem (tylko nie za dużo). Podzielić starte jabłka na 2 części.
Ułożenie: W tortownicy równo rozsypać pierwszą część sypkich składników, na to wyłożyć połowę jabłek które należy równomiernie rozłożyć- posypać odrobiną cynamonu, suche składniki, druga porcja jabłek, trochę cynamonu, i suche składniki. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach masło. MAsło posypać szczyptą cynamonu.
Piec ok. 60-70 min. w temperaturze 180 st. C
Smacznego