Sypana szarlotka

Lis
Lis

Sypana szarlotka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1 1/2 szklanki
  • cukier puder

    1 1/2 szklanki
  • kasza manna

    1 1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 1/2 łyżeczki
  • Imbir mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • Cynamon mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • Kardamon mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • masło

    200 g
  • masło

    do posmarowania formy
  • jabłka

    2 kg
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Sypana szarlotka

Masło wstawić na 1 godz. do zamrażalnika.
Dół tortownicy wyścielić papierem do pieczenia a boki posmarować masłem lub margaryną.

W misce wymieszać: przesianą mąkę, kaszę mannę, cukier puder, proszek do pieczenie imbir i kardamon. Podzielić wymieszane składniki na 3 części.

Piekarnik nagrzać do 180 st.C/

Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, jeśli są kwaśne można dosłodzić je cukrem (tylko nie za dużo). Podzielić starte jabłka na 2 części.

Ułożenie: W tortownicy równo rozsypać pierwszą część sypkich składników, na to wyłożyć połowę jabłek które należy równomiernie rozłożyć- posypać odrobiną cynamonu, suche składniki, druga porcja jabłek, trochę cynamonu, i suche składniki. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach masło. MAsło posypać szczyptą cynamonu.

Piec ok. 60-70 min. w temperaturze 180 st. C

Smacznego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Ela15 23.08.2016 11:18
lubię szarlotki, więc na pewno wypróbuję
dodi 07.08.2016 13:43
został może kawałek?

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat