Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sypana szarlotka

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 1/2 szklanki
cukier puder 1 1/2 szklanki
kasza manna 1 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 1/2 łyżeczki
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
Kardamon mielony Prymat 1/2 łyżeczki
masło 200 g
masło do posmarowania formy
jabłka 2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Sypana szarlotka

Masło wstawić na 1 godz. do zamrażalnika.
Dół tortownicy wyścielić papierem do pieczenia a boki posmarować masłem lub margaryną.

W misce wymieszać: przesianą mąkę, kaszę mannę, cukier puder, proszek do pieczenie imbir i kardamon. Podzielić wymieszane składniki na 3 części.

Piekarnik nagrzać do 180 st.C/

Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, jeśli są kwaśne można dosłodzić je cukrem (tylko nie za dużo). Podzielić starte jabłka na 2 części.

Ułożenie: W tortownicy równo rozsypać pierwszą część sypkich składników, na to wyłożyć połowę jabłek które należy równomiernie rozłożyć- posypać odrobiną cynamonu, suche składniki, druga porcja jabłek, trochę cynamonu, i suche składniki. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach masło. MAsło posypać szczyptą cynamonu.

Piec ok. 60-70 min. w temperaturze 180 st. C

Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 23.08.2016 11:18
lubię szarlotki, więc na pewno wypróbuję
dodi 07.08.2016 13:43
został może kawałek?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak