Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka pszenna
1 1/2 szklanki -
cukier puder
1 1/2 szklanki -
kasza manna
1 1/2 szklanki -
proszek do pieczenia
1 1/2 łyżeczki -
Imbir mielony Prymat
1 łyżeczka -
Cynamon mielony Prymat
1 łyżeczka -
Kardamon mielony Prymat
1/2 łyżeczki -
masło
200 g -
masło
do posmarowania formy -
jabłka
2 kg
Przepis i sposób przygotowania Sypana szarlotka
Dół tortownicy wyścielić papierem do pieczenia a boki posmarować masłem lub margaryną.
W misce wymieszać: przesianą mąkę, kaszę mannę, cukier puder, proszek do pieczenie imbir i kardamon. Podzielić wymieszane składniki na 3 części.
Piekarnik nagrzać do 180 st.C/
Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, jeśli są kwaśne można dosłodzić je cukrem (tylko nie za dużo). Podzielić starte jabłka na 2 części.
Ułożenie: W tortownicy równo rozsypać pierwszą część sypkich składników, na to wyłożyć połowę jabłek które należy równomiernie rozłożyć- posypać odrobiną cynamonu, suche składniki, druga porcja jabłek, trochę cynamonu, i suche składniki. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach masło. MAsło posypać szczyptą cynamonu.
Piec ok. 60-70 min. w temperaturze 180 st. C
Smacznego
Komentarze (2)