Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sycąca sałatka z tuńczykiem i jajkiem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Przygotowanie sycącej sałatki z tuńczykiem i jajkiem zajmuje niewiele czasu, a ciekawe połączenie składników z pewnością spodoba się wielu z Was.

Składniki:

Sałatka

sałata masłowa 0.5 główka
tuńczyk w sosie własnym 1 puszka
jajko 2 sztuki
rzodkiewki 2 sztuki
kiełki rzodkiewki 1 szczypta
koperek świeży 0.3 pęczka
śmietanka 30% 100 mililitrów

Porada

Zawsze przygotowuję sałatki na bieżąco, świeże składniki mają o wiele więcej smaku, dlatego też sałatkę na drugie śniadanie przygotowuję bezpośrednio w lunchboxie. Sałatka smakuje jeszcze lepiej z prażonym słonecznikiem, jednak warto go dodać bezpośrednio przed jedzeniem.

Przepis i sposób przygotowania na: Sycąca sałatka z tuńczykiem i jajkiem

Ugotować dwa jajka na twardo. W czasie gotowania jajek przygotowywać pozostałe składniki sałatki:
- sałatę umyć i porwać na mniejsze kawałki, ułożyć na dnie pojemnika,
- rzodkiewkę umyć i pokroić w cienkie plasterki, wyłożyć na sałatę,
- odsączyć tuńczyka i ułożyć na pozostałych składnikach,
- umyć i dodać kiełki (w zależności od upodobań, nie muszą być to kiełki rzodkiewki, można też w ogóle z nich zrezygnować),
- obrać jajka i odstawić do wystygnięcia.

Przygotowanie dressingu śmietanowego:
- wlej do miseczki śmietankę,
- dodaj świeży i posiekany koper,
- dopraw solą i pieprzem i odrobiną octu balsamicznego.

Ułóż na sałatce jajka i polej wszystko dressingiem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak