Sycąca sałatka z tuńczykiem i jajkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Przygotowanie sycącej sałatki z tuńczykiem i jajkiem zajmuje niewiele czasu, a ciekawe połączenie składników z pewnością spodoba się wielu z Was.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Sałatka

  • sałata masłowa

    0.5 główka
  • tuńczyk w sosie własnym

    1 puszka
  • jajko

    2 sztuki
  • rzodkiewki

    2 sztuki
  • kiełki rzodkiewki

    1 szczypta
  • koperek świeży

    0.3 pęczka
  • śmietanka 30%

    100 mililitrów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ugotować dwa jajka na twardo. W czasie gotowania jajek przygotowywać pozostałe składniki sałatki:
- sałatę umyć i porwać na mniejsze kawałki, ułożyć na dnie pojemnika,
- rzodkiewkę umyć i pokroić w cienkie plasterki, wyłożyć na sałatę,
- odsączyć tuńczyka i ułożyć na pozostałych składnikach,
- umyć i dodać kiełki (w zależności od upodobań, nie muszą być to kiełki rzodkiewki, można też w ogóle z nich zrezygnować),
- obrać jajka i odstawić do wystygnięcia.

Przygotowanie dressingu śmietanowego:
- wlej do miseczki śmietankę,
- dodaj świeży i posiekany koper,
- dopraw solą i pieprzem i odrobiną octu balsamicznego.

Ułóż na sałatce jajka i polej wszystko dressingiem.

Zawsze przygotowuję sałatki na bieżąco, świeże składniki mają o wiele więcej smaku, dlatego też sałatkę na drugie śniadanie przygotowuję bezpośrednio w lunchboxie. Sałatka smakuje jeszcze lepiej z prażonym słonecznikiem, jednak warto go dodać bezpośrednio przed jedzeniem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat