Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świnka-skarbonka

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
masła lub margaryny 25 dag
cukru 20 dag
cukru waniliowego 1 torebka
soli szczypta
jajko 4
mąki pszennej 23 dag
proszku do pieczenia 2 łyżeczki
budyniu waniliowego 1 torebka
mleko 5 łyżek
mielonych migdalow 3 łyżki
Do dekoracji:
surowej masy marcepanowej 25 dag
cukru pudru 4-5 łyżek
brązowe pastylki czekoladowe n 2 szt
czekoladowe monety

Przepis i sposób przygotowania na: Świnka-skarbonka

Masło utrzeć mikserem na pianę. Nie przerywając ucierania, dodać cukier, szczyptę soli, jajka i cukier waniliowy. Mąkę wymieszać z proszkiem i budyniem waniliowym, przesiać przez sitko bezpośrednio do masy. Dodać mleko i migdały, całość dokładnie wymieszać. Formę wysmarować masłem, wysypać mąką i napełnić przygotowanym ciastem. Piec 50-55minut w temp 170-190stC. przestudzić w formie, wyłożyć na deskę kuchenną i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Zupełnie zimne ciasto okroić ostrym nożem ze wszystkich stron, tak by powstała bryła, która utworzy tułów świnki. Masę marcepanową zagnieść z przesianym cukrem pudrem i kilkoma kroplami czerwonego barwnika. Przygotowany marcepan ułożyć między dwoma kawałkami przezroczystej folii i cieniutko rozwałkować. Owinąć świnkę, zwisające brzegi odciąć nożem. Z marcepanowego wałeczka uformować zakręcony ogonek i przytwierdzić do ciasta. Z reszty masy uformować uszy i ryjek. Przykleić oczy z pastylek czekoladowych. Na grzbiecie świnki zrobić podłużne nacięcie – otwór skarbonki – i umieścić w nim czekoladową monetę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak