Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świeżą żurawinę też można wykorzystać, czyli ciasto z posypką :)

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

masło 130 g
jaja 3 szt
cukier 180 g
mąka pszenna 150 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cynamon Prymat 1/2 łyżeczki
jabłka 2-3 szt
żurawina 1 szklanka

Posypka

cukier puder 50 g
mąka pszenna 40 g
masło 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Świeżą żurawinę też można wykorzystać, czyli ciasto z posypką :)

Kroki postępowania

1
Masło ucierać z cukrem przez ok.5-7 min.
Krok 1 - Świeżą żurawinę też można wykorzystać, czyli ciasto z posypką :) foto
2
Następnie nie przerywając miksowania dodawać po jednym jaju.
Krok 2 - Świeżą żurawinę też można wykorzystać, czyli ciasto z posypką :) foto
3
Na końcu dodać pozostałe składniki i mikserem na wolnych obrotach wszystko połączyć.
Krok 3 - Świeżą żurawinę też można wykorzystać, czyli ciasto z posypką :) foto
4
Jabłka obrać i pokroić w kostkę, żurawinę umyć i osuszyć, po czym owoce dodać do ciasta i wymieszać.
Krok 4 - Świeżą żurawinę też można wykorzystać, czyli ciasto z posypką :) foto
5
Z masła cukru pudru i mąki przygotować posypkę-wszystko ze sobą ręcznie połączyć.
Krok 5 - Świeżą żurawinę też można wykorzystać, czyli ciasto z posypką :) foto
6
Okrągłą formę wyłożyć papierem, boki wysmarować tłuszczem. Ciasto przełożyć, posypać kruszonką i ...
Krok 6 - Świeżą żurawinę też można wykorzystać, czyli ciasto z posypką :) foto
7
...piec w 180 stopniach przez ok. 60 min.
SMACZNEGO!
Krok 7 - Świeżą żurawinę też można wykorzystać, czyli ciasto z posypką :) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Laila2786 12.11.2014 11:57
smaczne ciacho
Sroczka 09.11.2014 23:32
Z chęcią zjadłabym kawałek tego ciasta.
Malinka 09.11.2014 20:19
Dzięki @Alex_M Ale fajnie brzmiało co??? :))))
Alex_M 09.11.2014 19:43
świetne ciacho! :) edytuj sobie krok pierwszy bo masz "Masło ucierać z masłem" ;) hihi
norweska20 09.11.2014 18:59
smakowity wypiek
Malinka 09.11.2014 18:39
@Renata9 odległośc to nie problem... gorzej z ciastem, którego już nie ma :)
Renata9 09.11.2014 18:09
Uwielbiam żurawinkę w każdej postaci, szkoda, że nie mieszkasz bliżej, bo bym się wprosiła na to Twoje ciacho :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak