Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świderki z sosem pieczarkowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pieczarki 500 g
makaron świderki 400-500 g
ser topiony 200 g
śmietana 30% 200 g
natka pietruszki 3-4 łyżki
masło do smażenia 2 łyżki
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Świderki z sosem pieczarkowym

Kroki postępowania

1
1. Pieczarki dokładnie myjemy, a następnie kroimy w talarki. Jeśli są duże to najpierw przekrawamy je na pół.
Krok 1 - Świderki z sosem pieczarkowym foto
2
2. Grzyby smażymy na maśle, aż całkowicie odparuje sok, który wytworzy się podczas smażenia. Dodajemy natkę pietruszki.
Krok 2 - Świderki z sosem pieczarkowym foto
3
3. Do pieczarek dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki serek topiony. Smażymy na bardzo małym ogniu, który ma na celu tylko podgrzanie patelni, aby serek się roztopił i połączył z pieczarkami.
Krok 3 - Świderki z sosem pieczarkowym foto
4
4. Na patelnie wlewamy śmietankę i chwilkę podgrzewamy, aż część jej odparuje i sos zgęstnieje.
Krok 4 - Świderki z sosem pieczarkowym foto
5
5. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente i dodajemy do sosu.
Krok 5 - Świderki z sosem pieczarkowym foto
6
6. Całość przyprawiamy solą i pieprzem i podajemy.
Krok 6 - Świderki z sosem pieczarkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 22.02.2015 22:44
lubię to :)
Margo1 22.02.2015 19:21
Mój ulubiony sos
Dorian 22.02.2015 18:54
smaczny makaron
bertpvd 22.02.2015 10:32
wygląda apetycznie ! :)
kasiaw 22.02.2015 10:31
szybkie proste i smaczne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak