Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świderki z chili i papryką

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

papryka czerwona 2 sztuki
pomidory 4 sztuki
ząbki czosnku 3 sztuki
papryczka chili 2 sztuki
migdały siekane 50 g
oliwa 5 łyżek
makaron świderki
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Świderki z chili i papryką

1. Pomidory i paprykę myjemy, usuwamy gniazda i przekrawamy pół, a następnie układamy ciętą stroną na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Zapieamy15 min w piekarniku wraz z papryczkami chilli i czosnkiem.
2. Warzywa wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia. Usuwamy skórkę z papryk i kroimy w paski. Czosnek obieramy, zdejmujemy skórkę z pomidorów.
3. Migdały układamy na blaszce do pieczenia i prażymy w piekarniku 2-3 min, aż się zarumienią.
4. Przygotowane wcześniej warzywa przekładamy do miksera i miksujemy na jednolitą pastę. Dodajemy powoli oliwę i jeszcze chwile miksujemy. Dodajemy prażone migdały.
5. Gotowy sos ostrożnie podgrzewamy.
6. Gotujemy makaron, odcedzamy. Umieszczamy go w dużej misie i mieszamy z gorącym sosem i podajemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 05.02.2015 16:11
dobry sosik
Ewelina1991 05.02.2015 15:34
pyszności!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak