Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świąteczny zając

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 5 sztuk
cukier brązowy 3/4 szklanka
miód 1 łyżeczla
mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
mąka pszenna 2 szklanki
marchew 3-4 sztuki
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
czekolada 2 tabliczki
masło rozpuszczone 200 ml
proszek do pieczenia po 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczny zając

Kroki postępowania

1
Wykonanie: Marchewki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do misy wbijamy jaja(całe) i miksujemy na najwyższych obrotach. Gdy masa będzie puszysta dodajemy stopniowo cukier i ubijamy. Następnie dodajemy tłuszcz, cały czas miksując. Następnie dodajemy marchewki i miód - mieszamy łyżką a później proszek , sodę, cynamon, mąki i mieszamy.
Krok 1 - Świąteczny zając foto
2
Przekładamy do dużej blaszki/lub foremki zająca tak jak u mnie i pieczemy ok. 40 minut w temp.180 stopni (bez termoobiegu).
Krok 2 - Świąteczny zając foto
3
Upieczone ciasto studzimy a następnie dekorujemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą (użyłam białej, ale przy kolejnym takim pieczeniu, sięgnęłabym chyba po czekoladę ciemną, aby zmniejszyć odczuwaną słodkość). Do dekorowania wykorzystałam żel cukierniczy, kilka koralików cukrowych, posypkę czekoladową oraz kwiatuszki lukrowe.
Krok 3 - Świąteczny zając foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

czekoladka_m 28.04.2013 15:02
Śliczny:) Idealny na Wielkanoc;)
smerfetka79 28.04.2013 10:14
ciekawe, ale drugi raz zrobiłabym w ciemnej,aby zmniejszyć odczuwaną ilość cukru
IwonaDD 28.04.2013 09:19
prześliczny króliczek
SylwiaMagdaSabin 28.04.2013 08:59
świetny zając
Renataj 28.04.2013 01:59
Ciasto marchewkowe w białej czekoladzie - ciekawe zestawienie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak