Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Z kodem DS10 rabat na zakupy na sklep.prymat.pl SPRAWDŹ

Świąteczny piegusek z niespodzianką

5.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko
3 sztuki
cukier
5 łyżek
mąka pszenna
3 łyżki
mąka ziemniaczana
1 łyżka
mak
4 łyżki
likier amaretto
2 łyżki
proszek do pieczenia
1/2 łyżeczki

masa I

jabłka
4 małe sztuki
cukier trzcinowy
2 łyżki
likier amaretto
2 łyżki
żelfix
1 łyżka

Masa II

jogurt naturalny
200 gram
cukier puder
1 łyżka
Żelatyna wieprzowa Prymat
1 łyżka
Sklep Prymat
sok pomarańczowy
1 sztuka

Nasączenie

sok z cytryny
2 łyżki
woda
5 łyzek

Dodatkowo

delicje
1,5 opakowania
czekolada mleczna
50 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczny piegusek z niespodzianką

Kroki postępowania

1
Ciasto: Obie mąki przesiać, dodać proszek oraz mak. Wymieszać. Odłożyć na bok.Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier cały czas ubijając.
Krok 1 - Świąteczny piegusek z niespodzianką foto
2
Następnie dodawać po 1 żółtku i cały czas ubijać. Dodać amaretto.
Krok 2 - Świąteczny piegusek z niespodzianką foto
3
Na koniec partiami dodawać suche składniki i wymieszać delikatnie.
Krok 3 - Świąteczny piegusek z niespodzianką foto
4
Przelać do tortownicy i piec w 180 st około 25-30 minut do suchego patyczka. Ostudzić, wyjąć z tortownicy i zostawić na drugi dzień. Następnego dnia przekroić poprzecznie na 2 krążki.
Krok 4 - Świąteczny piegusek z niespodzianką foto
6
Masa I: Jabłka umyć i obrać, wykroić gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce o małych oczkach. Przełożyć do garnka i dodać cukier. Postawić na ogień i smażyć aż jabłka zmniejszą swoją objętość o 1/3. Dodać amaretto i wymieszać. Zdjąć z ognia i dodać dżemiks, wymieszać. Znów postawić na ogień i zagotować. Zdjąć z ognia i ostudzić.
Krok 5 - Świąteczny piegusek z niespodzianką foto
7
Masa II: Do miski przełożyć jogurt i wymieszać go z cukrem i sokiem z mandarynki. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach wody i dodać do jogurtu. Dobrze wymieszać, żeby nie było grudek.
Krok 6 - Świąteczny piegusek z niespodzianką foto
8
Wykonanie: Na paterę położyć pierwszy krążek ciasta. Nasączyć go mieszanką wody i soku z cytryny. Ułożyć delicje i zalać musem jabłkowym. Położyć drugi płat ciasta i znów nasączyć. Ułożyć resztę delicji i zalać masą jogurtową. Wyrównać i wstawić do lodówki na 3-4 godz. Na koniec roztopić czekoladę i udekorować nią ciasto robiąc esy-floresy. Zostawić do stężenia. Smacznego!
Krok 7 - Świąteczny piegusek z niespodzianką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 26.03.2015 18:03
piękne ciasto
mysza75 26.03.2015 17:43
jakie pyszne ciacho i efektowne
ania2610 26.03.2015 14:59
bardzo lubię takie smaki, pyszny
Mniam 26.03.2015 11:25
To ja poproszę to ciasto do dzisiejszej kawy.
bietka 26.03.2015 10:46
z chęcią przyjmę kawałeczek tej niespodzianki :)
dodi 26.03.2015 09:44
ale pysznosci, mniam
Krystyna32 26.03.2015 09:30
wygląda pysznie
Magula 26.03.2015 07:24
bardzo fajne ciasto
jasiek 25.03.2015 23:22
zrobię na Wielkanoc
Zdzisław 25.03.2015 22:18
takie słodkości bardzo lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak