Świąteczny karp w sosie korzennym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Karp na wigilijnym stole to pozycja obowiązkowa. Polacy w różnych zakątkach świata co roku zasiadają do wigilijnego stołu by cieszyć się wyjątkowym smakiem tej charakterystycznej ryby, która stała się swoistym symbolem wigilijnej kolacji. Świąteczny karp w sosie korzennym to ciekawa propozycja przyrządzenia tego tradycyjnego świątecznego dania.

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karp dzwonka

    4 sztuki
  • mąka

    100 gram
  • miód wielokwiatowy

    4 łyżki
  • oliwa

    1 łyżka
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    1/2 opakowania
  • Musztarda sarepska Prymat

  • olej rzepakowy do smażenia

Do smaku:

  • Przyprawa do potraw Kucharek

  • Pieprz czarny grubo mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umyte dzwonka karpia posypać Przyprawą do potraw Kucharek i odstawić na 30 minut do lodówki. Następnie przygotować sos: do miski przełożyć musztardę, dodać miód, oliwę z oliwek, pół opakowania Przyprawy do piernika, Przyprawę do potraw Kucharek i pieprz do smaku. Wymieszać energicznie do połączenia składników i odstawić.  Następnie zamarynowane wcześniej dzwonka obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanej patelni na złoty kolor z każdej strony. Usmażonego karpia podawać z przygotowanym wcześniej sosem musztardowo-korzennym.

 

Kucharek radzi:

1. Rybę zawsze smażymy bez przykrycia. Tylko wtedy będzie krucha.

2. Przed opanierowaniem karpia możemy skropić sokiem z cytryny. Dzięki temu będzie delikatniejszy w smaku.

3. Jeśli kupiliśmy zamrożone dzwonka zalanie ich mlekiem lub wodą mineralną przyspieszy ich rozmrożenie.

4. Idealny smak uzyskamy przyprawiając mięso Przyprawą do potraw Kucharek.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bietka 03.12.2018 12:04
Bardzo ciekawa ta marynata : )
Bożena Matuszczyk 03.12.2018 11:58
Tak przygotowanego karpia jeszcze nie jadłam. Wygląda bardzo apetycznie.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat