Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świąteczny karp w sosie korzennym

4.0
(4)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Karp na wigilijnym stole to pozycja obowiązkowa. Polacy w różnych zakątkach świata, co roku zasiadają do wigilijnego stołu, aby cieszyć się wyjątkowym smakiem tej charakterystycznej ryby, która stała się swoistym symbolem wigilijnej kolacji. Świąteczny karp w sosie korzennym to ciekawa propozycja przyrządzenia tego tradycyjnego świątecznego dania.

Składniki:

karp dzwonka 4 sztuki
mąka 100 gramów
miód wielokwiatowy 4 łyżki
oliwa 1 łyżka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 0,5 opakowania
Musztarda sarepska Prymat
olej rzepakowy do smażenia

Do smaku:

Przyprawa do potraw Kucharek
Pieprz czarny grubo mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczny karp w sosie korzennym

Kucharek radzi, o czym pamiętać podczas przygotowywania świątecznego karpia w korzennym sosie. 

1. Rybę zawsze smażymy bez przykrycia. Tylko wtedy będzie krucha.

2. Przed opanierowaniem karpia możemy skropić sokiem z cytryny. Dzięki temu będzie delikatniejszy w smaku.

3. Jeśli kupiliśmy zamrożone dzwonka zalanie ich mlekiem lub wodą mineralną przyspieszy ich rozmrożenie.

4. Idealny smak uzyskamy przyprawiając mięso Przyprawą do potraw Kucharek.

1. Umyte dzwonka karpia posypać Przyprawą do potraw Kucharek i odstawić na 30 minut do lodówki.

2. Następnie przygotować sos: do miski przełożyć musztardę, dodać miód, oliwę z oliwek, pół opakowania Przyprawy do piernika, Przyprawę do potraw Kucharek i pieprz do smaku. Wymieszać energicznie do połączenia składników i odstawić.

3. Zamarynowane wcześniej dzwonka obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanej patelni na złoty kolor z każdej strony.

4. Usmażonego karpia podawać z przygotowanym wcześniej sosem musztardowo-korzennym.

Jeśli jesteście zwolennikami karpia na Wigilię, koniecznie sprawdźcie wszystkie propozycje Kucharka na jego przygotowanie. Przepisy znajdziecie w serwisie Doradca Smaku

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 03.12.2018 12:04
Bardzo ciekawa ta marynata : )
Bożena Matuszczyk 03.12.2018 11:58
Tak przygotowanego karpia jeszcze nie jadłam. Wygląda bardzo apetycznie.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak