Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczny karp w sosie korzennym
Kucharek radzi, o czym pamiętać podczas przygotowywania świątecznego karpia w korzennym sosie.
1. Rybę zawsze smażymy bez przykrycia. Tylko wtedy będzie krucha.
2. Przed opanierowaniem karpia możemy skropić sokiem z cytryny. Dzięki temu będzie delikatniejszy w smaku.
3. Jeśli kupiliśmy zamrożone dzwonka zalanie ich mlekiem lub wodą mineralną przyspieszy ich rozmrożenie.
4. Idealny smak uzyskamy przyprawiając mięso Przyprawą do potraw Kucharek.
1. Umyte dzwonka karpia posypać Przyprawą do potraw Kucharek i odstawić na 30 minut do lodówki.
2. Następnie przygotować sos: do miski przełożyć musztardę, dodać miód, oliwę z oliwek, pół opakowania Przyprawy do piernika, Przyprawę do potraw Kucharek i pieprz do smaku. Wymieszać energicznie do połączenia składników i odstawić.
3. Zamarynowane wcześniej dzwonka obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanej patelni na złoty kolor z każdej strony.
4. Usmażonego karpia podawać z przygotowanym wcześniej sosem musztardowo-korzennym.