Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świąteczne pierniczki

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka żytnia 3 szklanki
mąka pszenna typ 500 3 szklanki
miód lipowy 1/2 litra
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki
sól 1 szczypta
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1,5 opakowania
Imbir mielony Prymat 1/2 łyżeczki
jajko 2 sztuki
żółtko jajek 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczne pierniczki

Miód rozpuścić w rondelku, aby był płynny. Mąkę wymieszać z przyprawą do pierników i solą. Dodać jajka, żółtko, płynny miód i sodę rozpuszczoną w 2 łyżkach letniej wody. Zagnieść ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodać trochę mąki. Wyrobione ciasto podzielić na 3-4 porcje, każdą rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Foremkami wykrawać ciastka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy (ciastka trochę urosną). Piec 15-20 minut w temperaturze 180 st. C. Następnie wystudzić i włożyć do szczelnego słoja lub pudełka i odstawić do leżakowania na minimum 2-3 tygodnie. Polukrować bezpośrednio przed świętami za pomocą lukrowych pisaków bądź lukrem królewskim. Dobrym pomysłem jest też ozdobienie pierniczków płynną czekoladą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anilewe13
anilewe13 06.02.2015 17:13
smaczne pierniczki
jasiek 05.02.2015 16:05
jak u mamy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak