Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

świąteczne pankejksy z makiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 2
mleko 250 ml
olej rzepakowy 50 ml
mąka pszenna 200 g (typ 650)
cukier puder 50 g
migdały w płatkach 15 g (pokruszonych)
mak 10 g
kandyzowana skórka z pomarańcz 1 łyżka, posiekanej
Cynamon mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: świąteczne pankejksy z makiem

W misce wymieszaj wszystkie płynne składniki: mleko, jajka i olej, następnie dodaj wszystkie sypkie i zmiksuj na gładką masę. Smaż na mocno rozgrzanej patelni (ale na średnim ogniu, żeby się za szybko i za mocno nie brązowiły), wylewając placki o średnicy około 10 cm. Minuta smażenia na każdą ze stron powinna wystarczyć.
Świetnie smakują same, ale można je podawać również z ulubionym dżemem czy z bitą śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Joanna46 16.01.2013 09:07
Chyba wypróbuję ten przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak