Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świąteczne makówki

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

MAK MIELONY 40 dag
chałka 1 szt
masło 10 dag
mleko 1,5 litra
cukier waniliowy 1 opakowanie
cukier do smaku
miód do smaku
płatki migdałowe do smaku
rodzynki do smaku
kokos do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczne makówki

Litr mleka zagotowujemy z masłem, cukrem, cukrem waniliowym i miodem - słodzimy wg. uznania i dodajemy olejek migdałowy. Dodajemy mak i gotujemy aż zmięknie. W drugim garnku zagotowujemy pozostałe mleko, które też słodzimy, można też dodać cukier waniliowy. Chałkę kroimy na kromki. W dużej misce układamy warstwami:
1. Chałka
2. Mleko
3. Masa makowa
4. Bakalie wg uznania
I znów od nowa chałka, mleko, mak, bakalie, aż do samej góry miski. Wierzch dekorujemy bakaliami. Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

miroslawa 29.12.2012 16:02
Przepyszne, moje ulubione

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak