Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świąteczne ciasto korzenne

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
jajko 6 szt
cukier 5 dag
miód sztuczny 5 dag
mąka pszenna 7 dag
orzechy włoskie 15 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżeczka
masa
masło 20 dag
budyń toffii 2 szt
cukier 12 dag
mleko 700 ml
orzechy włoskie 5 dag
wódka 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczne ciasto korzenne

Kroki postępowania

1
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, a następnie ciągle ubijając dodać cukier.
Krok 1 - Świąteczne ciasto korzenne foto
2
Do ubitej piany ciągle ubijając dodawać po jednym żółtku. Nadal ubijając dodać miód oraz przesianą mąkę z proszkiem i przyprawę do piernika.
Krok 2 - Świąteczne ciasto korzenne foto
3
A na koniec dodać drobno zmielone orzechy i całość delikatnie wymieszać.
Krok 3 - Świąteczne ciasto korzenne foto
4
Połowę ciasta wyłożyć na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp. 180 st przez 8 min.
Drugą połowę ciasta upiec w ten sam sposób.
Krok 4 - Świąteczne ciasto korzenne foto
5
Gdy ciasta wystygną to każdy blat ciasta pokroić na 3 paski.
Krok 5 - Świąteczne ciasto korzenne foto
6
Masa:
Połowę mleka zagotować z cukrem. W drugiej połowie mleka rozmieszać budynie i wlać na gotujące się mleko, ciągle mieszając aż do zgęstnienia budyniu. Ugotowany budyń pozostawić do wystudzenia.
Krok 6 - Świąteczne ciasto korzenne foto
7
Masło utrzeć na puch, a następnie ciągle ucierając dodawać po trochu budyniu. Na koniec dodać drobno zmielone orzechy oraz wódkę i całość dobrze utrzeć.
Krok 7 - Świąteczne ciasto korzenne foto
8
Przygotowane pasy ciasta przełożyć przygotowaną masą, boki ciasta również posmarować masą a wierzch polać polewą i dowolnie udekorować.
Ciasto przed podaniem schłodzić w lodówce.
Krok 8 - Świąteczne ciasto korzenne foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 21.05.2014 12:18
Wypiek na medal.
ppaulina 30.12.2013 17:22
ciasto pychotka :)
agnieszka214 30.12.2013 15:16
musi pysznie smakowac
dada 30.12.2013 13:01
MNIAMKA MNIAMKA :)
Olga_SK 30.12.2013 11:56
Apetyczne ciacho!!
kasiaw 30.12.2013 11:53
bardzo apetycznie wygląda
V_kuchareczka 30.12.2013 11:41
pyszne ciasto
Kuchenka 30.12.2013 11:37
bardzo fajne ciasto
Sylwia26 30.12.2013 11:06
ale pyszności :)
Janina 30.12.2013 10:35
Super ciacho;)
Monia 30.12.2013 10:31
Na pewno smakowało wyśmienicie :)
JOANNA16 30.12.2013 10:24
pycha ciacho))))
Mniam 30.12.2013 10:20
Z miłą chęcią spróbowałabym takie ciasto.
olla85 30.12.2013 10:03
Bardzo lubię takie ciasta. Fajny pomysł aby zrobić je w formie wąskiego prostokąta. Super to wygląda :)
Romanowka 30.12.2013 09:51
Smaczne ciasto!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak