Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Z kodem DS10 rabat na zakupy na sklep.prymat.pl SPRAWDŹ

Świąteczna wędlina

5.0
(18)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Chcecie przygotować świąteczną wędlinę i szukacie sprawdzonego przepisu? Dobrze trafiliście. Polecamy przepis na świąteczną wędlinę na bazie cielęciny, z dodatkiem suszonej śliwki i suszonych moreli. 

Składniki:

cielęcina bez kości
1 kilogram
suszone śliwki kalifornijskie
ok. 15 sztuk
morele suszone
ok. 15 sztuk
Czosnek suszony Prymat
0,5 łyżeczki
Sklep Prymat
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat
3/4 łyżeczki
Sklep Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat
1/3 łyżeczki
przyprawa do potraw Kucharek
1/3 łyżeczki
Sklep Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
do smaku
Sklep Prymat
pieprz
Sklep Prymat
olej
2-3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczna wędlina

Przepis na świąteczną wędlinę z dokładnym opisem przygotowania znajdziecie poniżej:

- na bazie cielęciny, ale może wybrać inny rodzaj mięsa,

- z dodatkiem śliwek i moreli, 

- idealna wędlina do świeżego pieczywa. 

Kroki postępowania

1
Mięso należy opłukać i osuszyć.
W miseczce mieszamy przyprawy. Oczywiście ich ilość możemy dowolnie zmienić według upodobań rodziny.
Krok 1 - Świąteczna wędlina foto
2
Wymieszane przyprawy zalewamy olejem i mieszamy. Tak przygotowaną marynatą nacieramy mięso. Następnie wkładamy je do lodówki na kilka godzin (ja zostawiam na noc).
Krok 2 - Świąteczna wędlina foto
3
Po tym czasie mięso wyjmujemy. Za pomocą długiego noża wykonujemy przez całą długość mięsa nacięcie (tunel).
Krok 3 - Świąteczna wędlina foto
4
W nacięcie upychamy na zmianę morele i śliwki.
Krok 4 - Świąteczna wędlina foto
5
Tak przygotowane mięso wkładamy do rękawa do pieczenia i umieszczamy w żaroodpornym naczyniu.
Pieczemy całość około 1,5 godzimy w 180˚C. Po godzinie pieczenie przebijamy rękaw i mięso dopiekamy jeszcze około 0,5 godz. polewając je wytworzonym sosem.
Krok 5 - Świąteczna wędlina foto

Tak przygotowane mięso podaje na zimno jako świąteczną wędlinę do chleba i sałatek. Jej kolorowe wnętrze nie tylko smakuje ale ładnie wygląda na świątecznym stole. 

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 27.10.2014 20:26
Pyszne mięso.
mysza75 26.10.2014 18:54
jaka dobra tez taką robię bardzo ją lubię
IZABELA29 26.10.2014 11:01
bardzo ładnie wygląda
Wiesława1 26.10.2014 10:43
wyglada bardzo smakowicie
malaczarna23 26.10.2014 08:53
Na swieta i nietylko:) uwielbiam takie miesko
ada.la 25.10.2014 21:28
ale narobiłaś mi smaku na tą roladę
asiczekz 25.10.2014 21:06
zapachniało świętami :)
Kuchenka 25.10.2014 18:42
apetycznie sie prezentuje
ben-ka 25.10.2014 18:16
Bardzo apetyczne mięsko!
Christopher 25.10.2014 18:08
Piękna rolada.
paula99926 25.10.2014 17:44
ale zapachniało świętami ;)
marenka 25.10.2014 17:00
Wygląda super;) i pewnie świetnie smakuje;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak