Suszone pomidory w oliwie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

marynowanie

  • pomidory Lima

    3 kg
  • sól do smaku

  • tymianek

  • Bazylia suszona Prymat

pomidory w oliwie

  • oliwa

    0,6 l
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Suszone pomidory w oliwie  foto
Pomidorki myjemy i wycieramy do sucha. Przekrawamy na pół (wzdłuż). Z każdej połówki wydrążamy łyżeczką nasionka.
Krok 2 - Suszone pomidory w oliwie  foto
(Wydrążony miąższ zagotowałam i przelałam do wyparzonego słoiczka- będzie jak znalazł do zupki pomidorowej. Zakręciłam na gorąco i odwróciłam do góry dnem.)
Krok 3 - Suszone pomidory w oliwie  foto
Połówki pomidorków posypujemy delikatnie solą, bazylią i tymiankiem. Układamy ja na suszarce skórką do dołu.
Krok 4 - Suszone pomidory w oliwie  foto
U mnie suszyły się ok. 6 godzin. Skórka musi nam się pomarszczyć, ale pomidorki muszą być miękkie, nie suszymy ich na chipsy.
Krok 5 - Suszone pomidory w oliwie  foto
Do słoiczków (u mnie wyszły 3 słoiczki po 250 ml) wkładamy ciasno suszone pomidorki i po 3 ząbki czosnku.
Krok 6 - Suszone pomidory w oliwie  foto
Oliwę podgrzewamy, najlepiej jak termometrem będziemy sprawdzać temperaturę oliwy, bo gdy będzie za wysoka to spalimy pomidory.
Krok 7 - Suszone pomidory w oliwie  foto
Oliwa nie będzie nam bulgotać jak woda. warto też ją obserwować, jak zauważymy bąbelek z dna garnka to już ściągamy oliwę z ognia. Pamiętajcie też, by nie przelewać oliwy do plastikowego naczynia, bo je stopicie :)
Krok 8 - Suszone pomidory w oliwie  foto
Więc podgrzaną oliwą zalewamy pomidorki, zakręcamy i przekręcamy słoiki do góry dnem.
Krok 9 - Suszone pomidory w oliwie  foto
Pomidorki przechowujemy w ciemnej szafce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 29.03.2016 21:15
słoiczek- skarb :)
Mniam 24.12.2014 00:59
Bardzo przydatny przepis. Chociaż czas suszenia trochę odstrasza, to warto zrobić :)
mirosława4 23.12.2014 15:56
ciekawy przepis warty wypróbowania
adelajda 23.12.2014 15:31
Tez robię :)
wwwiolka 23.12.2014 10:21
Bardzo fajny przepis.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat