Suszone pomidory w oleju - z czosnkiem i bazylią

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidory

    dojrzałe
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • cukier

  • olej

  • czosnek

  • bazylia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pomidory najlepiej wybrać w takiej odmianie, która ma mało soku i pestek, a dużo mięsistego miąższu.
Umyć je w ciepłej wodzie, osączyć i rozłożyć na suchej ściereczce, aby przeschły - potem rozciąć wzdłuż na połowę (większe na podłużne ćwiartki) i ułożyć na płaskich blaszkach wyścielonych papierem do pieczenia.
Każdego pomidorka delikatnie posypać malutką szczyptą soli oraz cukru, co zdecydowanie wzmocni i poprawi ich smak.
Wsunąć blaszki do piekarnika - najlepiej 2-3 warstwy na raz w równych odstępach, nastawić termostat na ok.40 stopni i włączyć termoobieg.
Drzwiczki piekarnika uchylić i zabezpieczyć przed zamknięciem wkładając w szczelinę drewnianą łyżkę lub jakiś klin.
Niedomknięte drzwiczki pozwolą uchodzić parze w trakcie suszenia pomidorów.
Ogrzewać przez 2-3 godziny dzienne, potem wyłączyć piekarnik i pozostawić do zupełnego ostygnięcia, po czym powtórzyć ogrzewanie przez kolejne 2-4 dni, aż do chwili, kiedy wysuszone pomidory pozostaną dość elastyczne, ale wyraźnie pozbędą się nadmiaru wilgoci.
W trakcie kurczenia można pomidory przekładać na wspólną blachę i ew. w międzyczasie wymienić papier.

Po ostygnięciu zapakować pomidory do słoiczków, przekładając je ząbkami czosnku oraz listkami bazylii (ew. innych ziół - można też dodać ziarna pieprzu i ziela angielskiego lub jałowca), a na koniec zalać całość ogrzanym olejem lub oliwą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pierniczkowo 01.09.2013 12:31
takie domowe suszone pomidorki muszą być potem bardzo aromatyczne :)
Katarina 26.08.2013 12:43
Nie mam zamiaru robić jednego słoiczka ale chciałam mniej więcej wiedzieć ile muszę nazbierać np na 5 słoiczków ;) one się kurczą więc pewnie trzeba większą ilość. Dziś pozbieram i wieczorem zacznę suszenie. Dzięki za fajny pomysł i przepis na pomidorki :)
Habibi 26.08.2013 12:36
- @Katarina M - nigdy nie robiłam w takich ilościach, aby wyszedł jeden słoiczek, więc tutaj nie pomogę... zresztą nie wiem, czy chciałabym tyle dni grzać piekarnik ;) Nie pasteryzuję - pomidory wysuszone i zalane ogrzanym olejem nie psują się, ale na wszelki wypadek w lodówce trzymam po otwarciu, te zamknięte trzymam na balkonie w ciemnej szafce. Sądzę, że jeśli zalejesz wrzącym olejem (ostrożnie!!) po sam brzeg słoika, zakręcisz i odstawisz dnem do góry, to nakrętka złapie, jak podczas pasteryzacji. Prawie zawsze suszę pomidory typu LIMA, są mięsiste i mają mało soku :) Te ze zdjęcia suszyłam mieszane - miałam rzymskie, śliwkowe, koktajlowe, także żółte, co widać w słoiczku :)
Katarina 26.08.2013 11:50
Mam pytanie ile przechowuje się takie pomidorki w słoiku? Nie trzeba ich zapasteryzować? Aby zrobić jeden słoik ile mniej więcej trzeba pomidorków średniej wielkości? Jakiej odmiany używasz? Przepraszam, że tyle pytań ale mam ochotę je zrobić , wyglądają fantastycznie
Olga_SK 26.08.2013 10:22
Muszę wreszcie zrobić swoje :)
bogusia19 26.08.2013 10:07
uwielbiam takie
Mniam 26.08.2013 09:54
Moje się już wysuszyły:)
dodi 26.08.2013 09:48
pyszne bo domowe
Habibi 26.08.2013 09:25
najtrudniej się zdecydować na ten pierwszy raz ;) potem już jakoś leci ;) domowe są o tyle fajniejsze, że ma się frajdę, a dodatkowo wiem, że zdrowe, bo nie dodawałam żadnych konserwantów :)
migotka28 26.08.2013 09:06
uwielbiam suszone pomidorki,sama nie robiłam ale kiedyś na pewno wypróbuję , takie domowe sa najlepsze

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat