Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Suszone pomidory San Marzano

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidory San Marzano
oliwa do smaku
olej rzepakowy
czosnek ząbki
kapary z solanki
Sól morska jodowana gruboziarnista Prymat
pieprz czerwony mielony
rozmaryn
ocet balsamiczny lub winny

Porada

Wszystkie kupne suszone pomidory mają ten sam dość neutralny smak, postanowiłam przygotować je w wersji aromatycznej. *Jeśli chcemy szybciej je ususzyć, należy usunąć z nich gniazda nasienne za pomocą łyżeczki.

Przepis i sposób przygotowania na: Suszone pomidory San Marzano

Pomidory umyć, osuszyć i przeciąć wzdłuż na połówki albo nawet na ćwiartki, jeśli są duże. Posolić, skropić octem i wymieszać, odstawić na pół godziny a następnie przełożyć na sito i odsączyć. Ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia albo na sitach elektrycznej suszarki i posypać czerwonym pieprzem. W temp. ok. 50-70 stopni suszyć od razu albo 2-3 dni po trochę, aż pomidory będą suche, ale ciągle pozostaną elastyczne. Przestudzone pomidory układać w niewielkich słoikach przekładając osączonymi kaparami, ząbkami czosnku i rozmarynem. Zalać ciepłą mieszanką oleju z niewielkim dodatkiem oliwy (do smaku) - zakręcić słoiczki i odstawić w chłodne ciemne miejsce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza75 31.08.2016 10:25
jakie dobre pomidory
Małgorzata92 31.08.2016 09:10
Bardzo przydatne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak