Domowa passata pomidorowa

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidory

    2-4 kg podłużne Lima
  • sól

    1 łyżeczka
  • cukier

    1 łyżeczka
  • oliwa

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1.Przebrać pomidory, usunąć te z plamami lub innymi znakami niedoskonałości; Następnie umyć je;
2. W dużym garnku zagotować wodę;
3.Na wrzącą wodę wrzucić pomidory;
4.Gotować 1 minutę;
5.Następnie pokroić na większę części i przetrzeć je przez sitko lub przepuścić przez dużą praskę. Dla ułatwienia można je wcześniej obrać ze skórki; Skóry, nasiona i resztki wyrzucić;
6.Przetarte pomidory przelać do garnka, doprawić solą, cukrem i gotować na małym ogniu przez około pół godziny;
7.Tuż przed końcem dodać swieże listki bazyli, wcześniej umyte i osuszone, oraz 2 łyżki oliwy z oliwek;
8.Pomidory za pomocą lejka przelewamy do wysterylizowanych słoików, liście bazyli usuwamy i wyrzucamy;Słoiki zakręcamy;
9.Następnie należy passatę zapasteryzować; W tym celu każdy,że słoików owinąć ścierką kuchenną tak by podczas gotowania w garze nie miał bezpośredniego kontaktu z garnkiem czy sąsiednim słoikiem, bo pęknie;
Tak owinięte słoiczki wstawić do garnka, zalać ciepłą wodą tak by przykryte były pokrywki,doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu około 30 minut; Jeszcze gorące słoiki postawić "do góry nogami".
Dobrze zakonserwowane słoiki po wystudzeniu powinny mieć wklęśniete pokrywki; Jeśli któryś ze słoików jej nie ma, passata nie nadaje się do dłuższej konserwacji;
10. Tak przygotowaną passatę przechowywać w chłodnym miejscu do 6 miesięcy;

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
olkaaa 02.08.2013 07:43
przydatny przepis
miszelka 19.07.2013 11:39
też lubię takie przetwory :)
m1monika 19.07.2013 10:04
domowa najlepsza!!!
Łucja 15.07.2013 12:29
pysznie :) muszę zrobić ;)
Beatris 14.07.2013 22:03
Właśnie ostatnio interesują mnie tego typu przetwory. Przepis bardzo mi się podoba, koniecznie muszę wypróbować.
IwonaDD 14.07.2013 20:59
Mniam dzięki za podpowiedz, ja nigdy nie mogę zapamiętac tych odmian :)
kokoszka 14.07.2013 20:58
pycha taka domowa
Mniam 14.07.2013 20:50
Właśnie taką robię! Jest super! A te podłużne pomidory to "Lima"
Pomocnik 14.07.2013 20:18
super pasta
Konczi 14.07.2013 18:32
bardzo lubię pomidorowe sosy i pasty super przepisik

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat