Suszone pomidory, karczochy i pierś z kurczaka w risotto

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż do risotto

    2 szklanka
  • pierś z kurczaka

    2 sztuka
  • suszone pomidory

    12 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • wino białe wytrawne

    1 szklanka
  • masło

  • olej rzepakowy

  • parmezan

    15 dag
  • wywar warzywny

    1 litr
  • tymianek cytrynowy

    4 gałązka
  • sól do smaku

  • pieprz

  • karczochy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pierś z kurczaka oczyszczamy z tłuszczu, opłukujemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na rumiano na rozgrzanym oleju. Doprawiamy odrobiną soli.

Karczochy obieramy z zewnętrznych zdrewniałych listków. Przecinamy na pół, odcinamy także stwardniałe fragmenty pozostałych listków, usuwamy łodygę. Miękkie fragmenty karczocha kroimy w drobną kostkę.

Suszone pomidory odsączamy z zalewy i kroimy w cienkie paski.

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.

W garnuszku lub dużej patelni podgrzewamy dużą łyżkę masła i olej. Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez około pół minuty. Dodajemy ryż, dokładnie mieszamy. Po 2 minutach, gdy ryż zrobi się szklisty, wlewamy białe wino.

Gdy wino odparuje, dodajemy karczochy oraz po około 100 ml wywaru. Kolejną porcję wywaru wlewamy dopiero wtedy, gdy poprzedni zostanie wchłonięty przez ryż. Gdy dodamy mniej więcej 3/4 wywaru, dorzucamy podsmażonego kurczaka, suszone pomidory oraz listki tymianku.

Gdy cały wywar zostanie wchłonięty przez ryż, sprawdzamy czy jest on już odpowiednio ugotowany. W razie potrzeby dolewamy nieco wody. Dodajemy parmezan i około 2-3 łyżek masła.

Dokładnie mieszamy do chwili połączenia się składników.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

BernadettaP
Przed podaniem risotto możemy dodatkowo posypać odrobiną parmezanu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat