Przepis i sposób przygotowania na: Sushi maki
2. Kiedy ryż jest już wypłukany odstawiamy go w wodzie na 30 minut, aby zmienił swój kolor na perłowo biały.
3. Po namoknięciu znów przepłukujemy ostatni raz. Odsączony ryż z wody, umieszczamy w garnku w którym chcemy go ugotować ( ja robię to w specjalnym garnku do gotowania ryżu, a jeśli takiego nie posiadacie polecam garnek z nieprzywierającym dnem). Ryż w garnku zalewamy wodą źródlaną niegazowaną w proporcji: jedna szklanka ryżu + jedna szklanka wody. Ryż gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut często mieszając i pod przykryciem do momentu odparowania całej wody. Po odparowaniu wody ryż pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 15 minut (i bardzo proszę go nie podglądać, gdyż ucieknie para, która ma nasz ryż idealnie uprażyć, a w tym czasie przygotowujemy zaprawę do ryżu :P)
Zaprawa do ryżu:
1. Ocet wlewamy do niewielkiego naczynia, które będziemy mogli podgrzewać na ogniu. Wsypujemy cukier i podgrzewamy ciągle mieszając do momentu, aż cały się rozpuści. Nie wolno zagotować zalewy. Lekko solimy.
4. Gotowy ryż przekładamy do drewnianej miski i polewamy zaprawą do ryżu. Całość mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
5. W czasie stygnięcia ryżu możemy przygotować sobie resztę składników i miejsce do zwijania rolek sushi oraz miseczkę z zimną wodą do moczenia noża i rąk, gdyż ryż do sushi jest bardzo lepki :).
6. Kroimy drobną zieloną cebulkę zaczynając od jej zielonych liści. Możemy użyć białych części, ale starajmy się nie przesadzać z ilością, aby nie uzyskać zbyt cebulowego smaku.
7. Łososia myjemy pod zimną wodą, jeśli jest ze skórą to ją usuwamy. Kroimy wzdłuż w bardzo cienkie paseczki (musimy mieć do tego idealnie ostry i sztywny, cienki nóż). Należy zwrócić uwagę również na świeżość łososia, gdyż w tym daniu spożywamy go na surowo. Filet nie może mieć zapachu ryby, gdyż pachnący intensywnie rybą jest nieświeży oraz musi mieć lekko różowy kolor.
8. Ogórka obieramy ze skórki i również kroimy w cienkie sześciany.
9. Rozkładamy bambusową matę do zwijania sushi, a na niej układamy liść z prasowanych alg. Na 3/4 powierzchni algi nakładamy około 1 cm warstwę zimnego ryżu. Najlepiej użyć do tego plastikowej, płaskiej łopatki. Zostawiamy sobie pasek algi nie przykryty ryżem na jej końcu, aby móc potem sklej rolkę.
10. Na ryż zaczynając od przeciwnej strony do niepokrytego miejsca ryżem nakładamy paski łososia, ogórka, prażoną cebulkę oraz zieloną cebulkę i całość lekko posypujemy czarnym sezamem ( do sushi możemy użyć przeróżnych składników ja akurat opisuje w tym przypadku mój ulubiony zestaw ). Rolkę zwijamy (polecam oglądnięcie wcześniej jakiegoś filmiku instruktarzowego) i wolne miejsce na liściu smarujemy lekko zimną wodą. Rolkę zaklejamy, nóż moczymy w zimnej wodzie i kroimy w krążki o grubości 1,5 cm.