Sushi - łososiowe rollsy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • ryż

    do sushi 100 g
  • łosoś wędzony plastry

    50 g
  • awokado

    1/4 szt
  • nori

    ok. 1/2 arkusza

do dekoracji

  • paluszki krabowe

    1 szt
  • papryka czerwona

    kilka pasków
  • ogórek zielony

    2-3 plasterki
  • szczypiorek

sos do ryżu

  • ocet ryżowy

    1 łyżka
  • cukier

    1/2 łyżki
  • sól

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sushi - łososiowe rollsy  foto
Ryż zalać wodą, odstawić na pół godziny, odcedzić i zalać wodą w stosunku 1:1. Składniki sosu zagotować i rozpuścić. Kiedy ryż wchłonie płyn, zestawić go z palnika i wymieszać z sosem. Z wystudzonego ryżu uformować wałeczki i obwinąć je cienkimi plasterkami awokado.
Krok 2 - Sushi - łososiowe rollsy  foto
Następnie ryż z awokado owinąć plasterkiem łososia.
Krok 3 - Sushi - łososiowe rollsy  foto
Arkusz nori pociąć na paseczki i każdego rollsa owinąć na dole.
Krok 4 - Sushi - łososiowe rollsy  foto
Wierzch udekorować pozostałymi składnikami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Małgorzata Pin 25.01.2016 12:57
Piękna i smaczna przekąska.
Ifa 25.01.2016 07:27
Świetny pomysł :-)
ilka01 24.01.2016 21:47
pięknie wygląda
SylwiaMagdaSabin 24.01.2016 21:43
Ładnie wygląda
Barbara13 24.01.2016 21:15
Jak dla mnie super
agaK. 24.01.2016 21:10
Są świetne.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat