Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Surówka z kapusty pekińskiej

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na surówkę

kapusta pekińska 1/2 główki
cebula biała 1/2
cebula czerwona 1 sztuka
ogórek kiszony 1-2 sztuk
ogórek zielony 1/2

Składniki na sos

śmietana 18 proc 5 łyżek
majonez light 2-3 łyżeczek
oliwa 2-3 łyżeczek
sól i pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Surówka z kapusty pekińskiej

Zaczynamy od umycia wszystkich potrzebnych składników. Kroimy bardzo drobno 1 czerwoną cebulę i 1/2 białej oraz 1/2 ogórka zielonego i 2 ogórki kiszone ewentualnie małosolne lub konserwowe wg upodobania. Kapustę pekińską również drobno siekamy zwłaszcza białe końce liści. Kiedy mamy wszystko pokrojone wrzucamy do miski i odstawiamy. Do szklanki dodajemy 5 łyżek śmietany, 2-3 łyżeczek majonezu light, 2-3 łyżek oliwy z oliwek i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całość dokładnie mieszamy sprawdzając smak i stopień doprawienia. Kiedy mamy już przygotowany sos polewamy nim nasze odstawione na bok warzywa. Dokładnie mieszamy i możemy podawać na stół. Doskonały dodatek do obiadu. Szybki, łatwy i tani a na pewno zdrowy. Samemu można również tworzyć takie surówki z tego co mamy pod ręką. Smacznego.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 19.05.2016 13:30
pyszna surówka;)
Jolcia_90 19.05.2016 12:15
super :) Lubię surówki z pekinki. Są pyszne i wydajne :)
krokus 19.05.2016 10:58
smaczny dodatek do obiadu
Aannkaa82 19.05.2016 08:25
Fajny dodatek do obiadu.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak