Surówka z kapusty pekińskiej

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Smaczna, szybka, kusząca smakiem surówka z kapusty pekińskiej. Dodatki do kapusty to ogórek zielony i cebula a także przyprawy i przygotowany sos. Surówka szybko została zjedzona.

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • kapusta pekińska

    0.5 sztuki
  • cebula

    1 sztuka
  • ogórek zielony

    1 sztuka
  • sól

    0.5 łyżeczki

Składniki na sos:

  • oliwa

    50 gramów
  • mięta liście

    2 łyżeczki
  • musztarda

    1 łyżeczka
  • sok z połowy cytryny

    0.5 sztuki
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    2 szczypty

Dodatkowo:

  • ogórek zielony

    7 plastrów
  • pomidor

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę pekińską obrać z brzydkich liści, a następnie poszatkować. Cebulę po obraniu pokroić w drobną kostkę. Ogórek zielony umyć i osuszyć, a następnie pokroić w niezbyt grubą kostkę.
Wszystko razem wymieszać doprawić solą do smaku. Surówkę przełożyć do szklanej salaterki.

Sos: Składniki sosu połączyć ze sobą, dokładnie wymieszać. Na 10 minut przed podaniem surówkę polać sosem i udekorować pomidorem i plasterkami ogórka.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 18.07.2018 19:18
Super, pycha.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat