Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Surówka z czerwonej kapusty (do słoików)

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Wypróbuj domowy przepis na czerwoną kapustę do słoików. Surówka znakomicie sprawdzi się jako pyszny dodatek do obiadu, po który możesz sięgnąć gdy tylko masz ochotę. 

Składniki:

Składniki

kapusta czerwona 2,5 kg
jabłka 700 g
cebule 4 duże

Zalewa

ocet 200 ml
woda 300 ml
cukier 200 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 łyżki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1 łyżeczka
Ziele angielskie całe Prymat 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat kilka sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Surówka z czerwonej kapusty (do słoików)

Surówka z czerwonej kapusty do słoików, łatwa i szybka do przygotowania. Doskonale smakuje podana do obiadu, szczególnie do pieczonych lub smażonych mięs oraz ciemnych sosów.

Z tego przepisu dowiesz się 

  • jak przygotować zalewę?
  • jakich składników użyć oprócz kapusty czerwonej?
  • jak długo gotować surówkę z czerwonej kapusty?
  • jak pasteryzować słoiki z surówką z czerwonej kapusty? 

1. Kapustę szatkujemy. Cebulę kroimy w kostkę i sparzamy. Z podanych składników - wody, octu i przypraw przygotowujemy zalewę do zagotowania. 

2. Gdy zalewa zacznie się gotować dodajemy poszatkowaną kapustę i cebulę. Zmniejszamy płomień i gotujemy 30 min.

3. Obrane i starte na dużych oczkach jabłka dodajemy do całości i gotujemy jeszcze kilka minut.

4. Tak przygotowaną surówkę przekładamy do słoików. Pasteryzujemy we wrzątku 20 minut.

Surówkę z czerwonej kapusty przechowuj w ciemnym i suchym miejscu np. w piwnicy lub w spiżarce. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak