Przepis i sposób przygotowania na: Mizeria na zimę (delikatna)
Czy da się zamknąć w słoiczkach smak warzyw z lata? Jasne! Ten przepis na delikatną mizerię jest sprawdzony i zrobiło go już wielu użytkowników. Te mizerię, po wyjęciu ze słoiczka możecie doprawić wedle uznania i podać ze śmietaną, jogurtem lub sosem koperkowym.
1. Ogórki umyć, obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Zasypać jedną łyżką soli i odstawić na godzinę. Po tym czasie odlać wodę.
2. Do garnka wlać wodę, dodać ocet, sól (2 łyżki), cukier, liście laurowe oraz ziele angielskie i zagotować zalewę. Jeśli lubisz, możesz dodać do słoiczków kilka gałązek świeżego koperku i ziaren pieprzu czarnego.
3. Ogórki układać ciasno w słoikach i zalewać przygotowaną zalewą. Zakręcić wieczka słoików i pasteryzować przez ok. 5-10 minut.
Uwaga! Ogórki w słoiku muszą mieć kolor żółty, pasteryzacja dłużej niż 10 minut może powodować, że się rozgotują i będą miękkie.
4. Słoiki odwrócić, przykryć ściereczką do wystygnięcia.