Surówka z czerwonej kapusty do obiadu

Surówka z czerwonej kapusty do obiadu

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta czerwona

    1 kilogram
  • cebula biała

    2 sztuki
  • jabłko

    2 sztuki
  • ocet balsamiczny

    30 mililitrów
  • ocet jabłkowy

    30 mililitrów
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • cytryna

    1 sztuka
  • woda

    do sparzenia 2 litry
  • olej

    3 łyżki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Surówka z czerwonej kapusty do obiadu

Kroki postępowania

Krok 1 - Surówka z czerwonej kapusty do obiadu foto

Kapustę drobno szatkujemy. Wkładamy do garnka, wlewamy około 2 litrów wody i zagotowujemy. (kapusta ma być sparzona, a nie ugotowana).

Następnie odstawiamy i po 5 minutach odcedzamy. W naczyniu skrapiamy kapustę octem balsamicznym. Całość równomiernie mieszamy. Cebule kroimy w kostkę i dodajemy do kapusty.

Krok 2 - Surówka z czerwonej kapusty do obiadu foto

Jabłko ścieramy na tarce i skrapiamy sokiem z cytryny.

Krok 3 - Surówka z czerwonej kapusty do obiadu foto

Całość mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wlewamy ocet jabłkowy i dodajemy olej. 

Krok 4 - Surówka z czerwonej kapusty do obiadu foto
Surówka z czerwonej kapusty.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

luna76 04.03.2014 14:43
Robię bardzo podobnie. Taka surówka to pyszny dodatek do obiadu.
Barbara777 04.03.2014 13:14
smaczny dodatek do obiadu:)
sylwia_sl 04.03.2014 13:04
jedna z moich ulubionych surówek
Gracer 04.03.2014 12:58
bardzo lubię taką surówkę, smaczna jest i zdrowa

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat