Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
kapusta czerwona
1 kilogram -
cebula biała
2 sztuki -
jabłko
2 sztuki -
ocet balsamiczny
30 mililitrów -
ocet jabłkowy
30 mililitrów -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku -
cytryna
1 sztuka -
woda
do sparzenia 2 litry -
olej
3 łyżki -
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Przepis i sposób przygotowania Surówka z czerwonej kapusty do obiadu
Kroki postępowania
Kapustę drobno szatkujemy. Wkładamy do garnka, wlewamy około 2 litrów wody i zagotowujemy. (kapusta ma być sparzona, a nie ugotowana).
Następnie odstawiamy i po 5 minutach odcedzamy. W naczyniu skrapiamy kapustę octem balsamicznym. Całość równomiernie mieszamy. Cebule kroimy w kostkę i dodajemy do kapusty.
Jabłko ścieramy na tarce i skrapiamy sokiem z cytryny.
Całość mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wlewamy ocet jabłkowy i dodajemy olej.
Komentarze (4)