Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Surówka z czerwonej kapusty do obiadu

3.0
(20)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta czerwona 1 kilogram
cebula biała 2 sztuki
jabłko 2 sztuki
ocet balsamiczny 30 mililitrów
ocet jabłkowy 30 mililitrów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
cytryna 1 sztuka
woda do sparzenia 2 litry
olej 3 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Surówka z czerwonej kapusty do obiadu

Kroki postępowania

1

Kapustę drobno szatkujemy. Wkładamy do garnka, wlewamy około 2 litrów wody i zagotowujemy. (kapusta ma być sparzona, a nie ugotowana).

Następnie odstawiamy i po 5 minutach odcedzamy. W naczyniu skrapiamy kapustę octem balsamicznym. Całość równomiernie mieszamy. Cebule kroimy w kostkę i dodajemy do kapusty.

Krok 1 - Surówka z czerwonej kapusty do obiadu foto
2

Jabłko ścieramy na tarce i skrapiamy sokiem z cytryny.

Krok 2 - Surówka z czerwonej kapusty do obiadu foto
3

Całość mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wlewamy ocet jabłkowy i dodajemy olej. 

Krok 3 - Surówka z czerwonej kapusty do obiadu foto
4
Surówka z czerwonej kapusty.
Krok 4 - Surówka z czerwonej kapusty do obiadu foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

luna76 04.03.2014 14:43
Robię bardzo podobnie. Taka surówka to pyszny dodatek do obiadu.
Barbara777 04.03.2014 13:14
smaczny dodatek do obiadu:)
sylwia_sl 04.03.2014 13:04
jedna z moich ulubionych surówek
Gracer 04.03.2014 12:58
bardzo lubię taką surówkę, smaczna jest i zdrowa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak