Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Surówka z brukselki na zielono

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

brukselka 1/2 kg
por jasna część
seler naciowy 2-3 łodygi
cebula biała mała
zioła do smaku
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
oliwa 1-2 łyżki
olej z pestek dyni 1-2 łyżeczki
sok z cytryny do smaku

Porada

Do surówki można dodać utartą na dużych oczkach twardą słodką gruszkę albo zielone jabłko.

Przepis i sposób przygotowania na: Surówka z brukselki na zielono

Kroki postępowania

1
Brukselki obrać, umyć i rozdrobnić ręcznie albo robotem.
Krok 1 - Surówka z brukselki na zielono foto
2
Przełożyć do sporej miski, posolić i skropić sokiem z cytryny.
Wymieszać i zostawić na pół godziny.
Krok 2 - Surówka z brukselki na zielono foto
3
Do kapusty dodać posiekaną cebulę, por i seler naciowy obrany z włókien.
Posypać ziołami i pieprzem.
Krok 3 - Surówka z brukselki na zielono foto
4
Tuż przed podaniem skropic olejem dyniowym, polać oliwą i wymieszać.
Krok 4 - Surówka z brukselki na zielono foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 06.11.2015 08:11
Ja często robię surówki z brukselki, kiedy jest swieżutka, ma słodziutki środek, jak każda kapusta - wymaga tylko cienkiego pokrojeniem :)
Renataj 05.11.2015 18:41
Ciekawy pomysł - w takiej wersji brukselki jeszcze nie jadłam:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak