Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Surówka z białej rzepy z olejem i cytryną

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

rzepa biała 3-4 średnie
cytryna do smaku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
cukier do smaku
olej słonecznikowy 2 łyżki

Porada

Zamiast oleju słonecznikowego świetnie sprawdzi się olej z pestek winogron.

Przepis i sposób przygotowania na: Surówka z białej rzepy z olejem i cytryną

Rzepę wybrać jędrną, jasną i zdrową. Umyć ją i osuszyć, następnie obrać i zetrzeć na tarce z jak najgrubszymi oczkami. Najlepiej sprawdza się do tego celu malakser z tarczą do ucierania warzyw lub przystawka do maszynki do mielenia mięsa.

Utartą rzepę skropić świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, posolić do smaku, lekko osłodzić i dokładnie wymieszać. Odstawić na kilka minut, aby puściła sok. Polać olejem i wymieszać przed podaniem.

Można lekko doprawić białym pieprzem lub posypać prażonymi pestkami słonecznika.

Podawać jako dodatek do obiadu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 09.02.2015 08:53
smaczna surówka
gosia56 11.01.2015 12:58
na pewno pyszna ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak