Surówka z białej kapusty z kukurydzą, prażonym słonecznikiem i sosem czosnkowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta biała

    1/2 główki
  • marchewka

    1 duża szt.
  • kukurydza w puszce

    1/2 opakowania
  • słonecznik łuskany

    2-3 łyżki
  • sos

  • majonez

    1 łyża
  • jogurt naturalny

    3 łyżki
  • czosnek

    1-2 ząbki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę drobno szatkujemy, delikatnie posypujemy solą i ugniatamy dłonią, a następnie odstawiamy żeby kapusta lekko zmiękła.
Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki.
Kukurydzę odsączamy na sicie.
Słonecznik prażmy na suchej patelni aż zbrązowieje i zacznie ładnie pachnieć.

Jogurt naturalny łączymy z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Warzywa mieszamy ze sobą.
Sałatkę polewamy sosem czosnkowym i posypujemy prażonym słonecznikiem.
Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mufinka79 09.10.2013 20:48
Dziękuję za komentarze :)
Kuchenka 09.10.2013 16:32
Budzi apetyt :p
Mniam 09.10.2013 10:43
Też taką muszę zrobić.
Ania321 08.10.2013 20:29
świetnie się prezentuje :)
WiktoriaGotuje 08.10.2013 19:36
świetny przepis
Renataj 08.10.2013 19:31
A do tego ziemniaczki i tradycyjny schabowy i obiadek gotowy.
Aleksandra/Olcia 08.10.2013 19:12
bardzo apetyczna musze wyprobować
Izabela9 08.10.2013 18:55
Fajna sałatka.
nutellla 08.10.2013 18:53
podoba mi się

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat