Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Surówka selerowa z jabłkiem, cebulą i rzodkiewką

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

seler marynowany 1/2 słoiczka
seler korzeniowy młody średni
rzodkiew biała 1 spora
jabłko winne 1 duże
cebula czosnkowa 1 szt.
sól
cukier puder
Pieprz biały mielony Prymat
śmietana gęsta 2-4 łyżki
majonez 1 łyżka
cytryna 1 średnia

Porada

Surówka najlepiej nadaje się do ryb i drobiu.

Przepis i sposób przygotowania na: Surówka selerowa z jabłkiem, cebulą i rzodkiewką

Selera marynowanego odcedzić z zalewy i przelać na sitku gorącą wodą, aby lekko złagodniał.
Korzeń młodego selera oraz białą rzodkiew obrać, umyć, osączyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub na szatkownicy do julienne (na słomkę), posolić i skropić sokiem z cytryny.
Jabłko obrać i zetrzeć podobnie jak selera - również skropić sokiem z cytryny.
Cebulę czosnkową pokroić w cieniutkie piórka i posolić.

Składniki surówki wymieszać z majonezem i śmietaną, doprawić cukrem, solą, białym pieprzem i ew. sokiem z cytryny.

Przed podaniem schłodzić, aby smaki się przegryzły.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Camill 06.04.2015 12:18
smaczna :-)
patryska76 03.04.2015 00:05
ciekawa surówka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak