Suflet

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    250 ml
  • masło

    60 g
  • mąka

    3 łyżki
  • cukier puder

    do posypania
  • jajko

    4 szt
  • cukier

    2,5 łyżki
  • kakao

    1 łyżka
  • czekolada

    50 ciemna
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pokruszona czekolade zalać prawie gotującym się mlekiem i mieszać, aż się rozpuści. W rondelku roztopić masło i dodać mąkę. Gotować na małym ogniu przez minutę. Stopniowo wlewać czekoladowe mleko, ciągle mieszając. Doprowadzić do wrzenia i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Foremki do sufletów, wysmarować masłem i opruszyć cukrem pudrem. Oddzielić żółtka od białek. żółtka wymieszać z masą czekoladową, a białka ubić na sztywna pianę z cukrem. Na końcu ubijania wmieszać kakao. Pianę połączyć delikatnie z masą czekoladową. Napełnić foremki i każdą posypać cukrem pudrem. Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec 15-20 min.Posypać cukrem pudrem i podawać na ciepło.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
agogo2 15.04.2012 21:24
dobre
ajres 01.11.2011 21:27
superowo
Justyna Jussstiii 28.07.2011 11:09
super
ronald88 28.07.2011 11:00
super
ewelina63 19.07.2011 12:48
ekstra
Barbara55 06.07.2011 17:08
super
tomek18 28.06.2011 08:16
lubie
irenka 15.06.2011 21:48
pyszne
Juleczka20 14.06.2011 14:06
super
m1monika 24.05.2011 15:23
Apetyczne;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat