Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Styropian

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 3 szklanki
margaryna 1 kostka
żółtko jajek 6
cukier 1/2 szklanki
cukier waniliowy 1
proszek do pieczenia 2 łyżeczka

masa

jogurt jagodowy 1 litr
budyń śmietankowy 2
cukier 1/2 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
wiórki kokosowe 3/4 szklanka
wiśnie bez pestek 1 szklanka
białko 5

Porada

smak jogurtu owocowego możne wybrać wedle uznania wiśnie można zastąpić innymi owocami

Przepis i sposób przygotowania na: Styropian

CIASTO:
mąkę i margarynę siekamy
dosypujemy proszek i cukier, mieszamy
wbijamy 6 żółtek
zagniatamy, robimy kruszonkę, dzielimy na 2 równe części

MASA:
miksujemy 1 litr jogurtu (dowolny smak), dosypujemy cukier
potem budynie śmietankowe
dodajemy kokoski oraz proszek do pieczenia.
Ubijamy pianę z białek na sztywno i delikatnie łączymy ją z masą.

Jedną porcję kruszonki wykładamy na formę, wylewamy na to całą masę.
Następnie delikatnie wykładamy wiśnie, na wierzch pozostałą część kruszonki.
Ciasto pieczemy około 50 minut.

Smacznego!!!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasiaaa 08.08.2015 23:59
Pyszne ciacho :)
Ela15 29.05.2015 14:19
ładnie wygląda
Hrabina w kuchni 30.01.2015 23:57
Poproszę o kawałek :)
ania2610 30.01.2015 21:13
jak apetycznie wygląda ta masa jogurtowa, nie jadłam jeszcze w takim połączeniu
IKrakowianka 30.01.2015 20:31
świetny wypiek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak