Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Styropian

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Ciasto kruche

mąka 450 g
cukier 1 szkl.
cukier waniliowy
żółtko jajek 7
masło 250 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Ciasto jogurtowe

cukier 1 szkl.
budyń śmietankowy 3
jogurt grecki 3 opak.

Przepis i sposób przygotowania na: Styropian

Kroki postępowania

1
Składniki na ciasto zagnieść.
Krok 1 - Styropian foto
2
Podzielić na dwie części-jedną większą, drugą mniejszą.Większą część schłodzić w lodówce, a mniejszą w zamrażarce.
Krok 2 - Styropian foto
3
Większą cześć ciasta wyłożyć na blaszkę [ można lekko podpiec i wystudzić - ja tak zrobiłam].
Krok 3 - Styropian foto
4
Białka z cukrem ubić na sztywno, dodać budynie .Na koniec dodać jogurty greckie i delikatnie wymieszać.Na wyłożone, wystudzone ciasto wylać masę jogurtową .
Krok 4 - Styropian foto
5
Zetrzeć na tarce mniejszą część ciasta.
Krok 5 - Styropian foto
6
Ciasto piec około 55-60 minut w 180 stopni..Upieczone ciasto wystudzić.
Krok 6 - Styropian foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 12.09.2014 10:49
nie znam tej nazwy ale ciasto I klasa :)
gusia1000 11.09.2014 20:27
Znane ciasto.
dodi 11.09.2014 11:11
ale pysznosci
pati100015 10.09.2014 22:28
ciekawa nazwa, znam to jako "oszukany sernik" , tylko zamiast jogurtu dodaję śmietanę 18-kę i często jakieś owoce. Ciasto pycha!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak