Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Strucla z marmoladą różaną

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 3 szklanki
cukier 4 lyzki
jajko 1 szt
drożdże suche 2 lyzeczki
skórka z cytryny 1 lyzeczka
mleko pol szklanki
masło 10 dag
sól szczypta

Nadzienie

marmolada z róży pol sloika

Ponadto

cukier puder do posypania
mleko do posmarowania

Przepis i sposób przygotowania na: Strucla z marmoladą różaną

Masło rozpuszczamy, a mleko podgrzewamy, aby było ciepłe. Mąkę przesiewamy, łączymy z drożdżami, cukrem, jakiem, mlekiem, skorka z cytryny i solą. Zagniatamy ciasto. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło i zagniatamy ponownie do momentu aż ciasto wchłonie cale masło i będzie gładkie i elastyczne. Ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 1,5 h. Wyrośnięte ciasto krotko wyrabiamy i rozwałkowujemy na prostokąt i smarujemy marmoladą, pozostawiając nieposmarowane brzegi ok 2 cm. Następnie ciasto zwijamy jak roladę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1h. Po upływie czasu, roladę smarujemy mlekiem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 35-45 min i pieczemy w temperaturze 170 stopni. Upieczoną strucle posypujemy cukrem pudrem i kroimy w plastry. Smacznego:-)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 04.02.2017 15:33
smaczna roladka
Krystyna32 03.02.2017 08:05
pyszności :)
jan_mag 02.02.2017 17:08
Super do kawki!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak