Strucla z makiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2,2 szklanki
  • cukier

    0.5 szklanki
  • żółtko

    1
  • masło

    0.5
  • cukier wanilinowy

  • śmietana gęsta

    2 łyżki
  • masa makowa

    400 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Strucla z makiem foto
Do mąki dodajemy szczyptę soli, cukier zwykły i waniliowy, śmietanę, żółtko oraz miękkie masło.
Krok 2 - Strucla z makiem foto
Zagniatamy gładkie, jednolite ciasto, które dość cienko wałkujemy.
Krok 3 - Strucla z makiem foto
Na rozwałkowane ciasto wykładamy gotową mase makową (lub też przygotowujemy ją sami), a następnie dokładnie i równo ją rozsmarowujemy (przy krawędziach zostawiamy 1-2cm miejsca wolnego by lepiej zawinąć roladę).
Krok 4 - Strucla z makiem foto
Delikatnie zwijamy ciasto w rulon, a następnie całe, ściśle owijamy w papier i wkładamy do wąskiej blaszki – pieczemy ok 45 minut w temp 180*.
Krok 5 - Strucla z makiem foto
Roladę po upieczeniu wyjmujemy dopiero gdy całkiem wystygnie, a następnie dekorujemy ją w sposób dowolny.
Krok 6 - Strucla z makiem foto
Ja polałam ją czekoladą i posypałam kolorowymi wiórkami kokosowymi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 16.10.2013 00:24
bardzo fajny przepis do zrobienia
Jarlin 20.11.2011 09:51
świetna strucla !
Sroczka 19.11.2011 13:32
ciekawy przepis
przejs 19.11.2011 12:20
powiało świętami :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat