Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Strucla orzechowa

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 3,5 szklanki
drożdże suche 1 łyżka
jajko 1 sztuka
mleko 1 szklanka
laska wanilii 1/2 laski
cukier 3 łyżki
sól szczypta
masło miękkie 2 łyżki
masło zimne 15 dag

Nadzienie

kajmak 1 puszka
orzechy włoskie 15 dag
polewa czekoladowa
orzechy posiekane do posypania

Porada

Strucla inna niż wszystkie. Francusko- drożdżowa ze słodkim nadzieniem kajmaku i mielonych orzechów. Choć ciasto jest czasochłonne to łatwe do przygotowania.Idealna na świąteczny stół.Pyszna!

Przepis i sposób przygotowania na: Strucla orzechowa

Kroki postępowania

1

Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami oraz cukrem i szczyptą soli, z laski wanilii wydrążyć nasionka i wymieszać z ciepłym mlekiem, po czym wlać do mąki i wyrabiać ciasto-dość krótko, tylko do połączenia, wlać lekko ciepłe rozpuszczone masło (2 łyżki) i zagnieść ponownie, uformować lekko w naczyniu, przykryć szczelnie folią spożywczą i chłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
Krok 1 - Strucla orzechowa foto
2
Schłodzone dobrze ciasto wyłożyć na stolnicę lekko oprószoną mąką-nie przesadzać z jej ilością!, rozwałkować delikatnie prostokąt o wym 30/15 cm , tak aby krótsze strony stanowiły górę i dół, położyć na cieście paski zimnego masła, zostawiając wolne przestrzenie od brzegów bez masła, następnie ciasto złożyć tak jak składamy kartki papieru, zlepiamy brzegi do siebie i wałkujemy znów prostokąt, bez mąki do podsypywania.
Krok 2 - Strucla orzechowa foto
3
Po tej czynności ciasto wędruje znów do lodówki na około 30 minut, proces wałkowania i składania powtarzamy tak co najmniej 3 krotnie. Po ostatnim wałkowaniu ciasto przykrywamy folią i wkładamy na 2 godziny do lodówki.Nadzienie: Orzechy włoskie rozdrabniamy na drobno w woreczku foliowym tłuczkiem do mięsa, mieszamy z lekko podgrzanym kajmakiem.Ciasto wyjmujemy 15 minut przed robieniem strucli. Wałkujemy na cienki prostokąt, smarujemy równomiernie orzechowym kajmakiem
Krok 3 - Strucla orzechowa foto
4
zawijamy jak roladę- owijamy w pergamin, wkładamy do keksówki o wym 39/12 cm, odstawiamy na 30 minut aby ciasto podrosło,następnie wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy 25-30 minut, studzimy przy otwartych drzwiczkach. Całkiem zimną polewamy polewą czekoladową i posypujemy orzechowym krokantem. Słodkich wypieków!
Krok 4 - Strucla orzechowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 28.01.2017 21:23
Ładnie wygląda
Beatris 11.12.2016 15:52
Smakowicie wygląda, pycha :)
Motorek 07.12.2016 09:11
pyszna strucla
IZABELA29 05.12.2016 09:32
Ach jak musiala pachnieć
jagoda5913 05.12.2016 00:56
ładnie wygląda
Wiktoria29 04.12.2016 21:32
świetna, może się skuszę
ben-ka 04.12.2016 20:55
Jaka ładna ! taka apetyczna !
Patrycja33 04.12.2016 19:55
wygląda bardzo smakowicie :)
benka 04.12.2016 19:47
Apetyczna :)
Iwusia 04.12.2016 19:37
ależ smakowicie wygląda, aż ślinka cieknie
jan_mag 04.12.2016 19:18
Fajne ciasto
Lis 04.12.2016 18:33
Bardzo apetyczne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak