Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Strucla makowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże świeże 10 dkg
śmietana 6 łyżek
mąka pszenna 750 gram
masło 375 gram
cukier waniliowy 2 łyżeczki
cukier puder 6 łyżek
jajko 3 szt.
sól szczypta
mak 1 puszka

Przepis i sposób przygotowania na: Strucla makowa

W małej miseczce rozcieramy drożdże z podgrzaną śmietaną i odstawiamy do wyrośnięcia.

W dużej misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy zimne masło i palcami rozcieramy z mąką na drobne kawałki, dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, jajka, wyrośnięte drożdże. Zagniatamy ciasto.

Dzielimy na trzy części, każdą z nich rozwałkowujemy na większym kawałku papieru do pieczenia, smarujemy makiem i zwijamy, owijamy papierem (zostawaimy trochę luzu na wyrośnięcie), odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min.

Pieczemy w temperaturze 170-175 stopni z 20- 25 minut, wyjmujemy po 15 minutach.

Zamiast maku możemy również użyć powideł lub dżemu. Makowce są wilgotne dzięki śmietanie, nie rozkruszają się. Dla mnie jest to najlpeszy przepis na struclę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak